ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Queen, Eminem, Metallica, Bee Gees, Britney Spears au făcut parte din playlist-ul folosit de CIA, ca practică a torturii, în timpul interogatoriilor la care erau supuşi suspecţii de terorism capturaţi după atacurile de la 11 septembrie. Repertoriul era pe cât de vast pe atât de variat, gândit special în laboratoarele CIA pentru a-i dezorienta pe deţinuţi, scrie Huffington Post.it, citând agenţia Adnkronos.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Muzica era dată la maximum, ore întregi, adesea timp de mai multe zile la rând, pentru a-i cosntrânge pe deţinuţi să dezvăluie informaţiile pe care le-ar fi deţinut. Această practică, codificată ca formă de tortură, a fost, de asemenea, denunţată în raportul asupra programului secret al Agenţiei Centrale de Informaţii, prezentat de comisia de Informaţii a Senatului SUA.

Aşa cum au dezvăluit în anii din urmă, in interviuri, mai mulţi militari şi foşti deţinuţi de la Guantanamo sau din închisorile secrete ale CIA sau în cărţi precum "The Guantanamo Files", scrisă de Andy Worthington, playlist-ul folosit de agenţii secreţi era extrem de variat.

Pe lângă hit-urile grupului Queeen, 'We are the champions' şi 'We will rock you', pe care prizonierii erau obligaţi să le asculte de zeci de ori la volum insuportabil, cu căştile legate de urechi, in "repertoriu" exista şi muzică heavy metal. Preferatele agenţilor CIA erau Metallica şi AC/DC. "Era o muzică pe care prizonierii nu o auziseră niciodată şi reuşea să îi scoată din minţi", a povestit pentru ABC un fost agent CIA. Suspecţilor de terorism ţinuţi în centrele secrete de detenţie li se mai "administrau" timp de ore întregi şi 'Hit me baby one more time' al lui Britney Spears sau'Slim Shady' a lui Eminem.

Tot din informaţiile unora care au participat la aceste metode de interogare a reieşit că agenţii CIA aveau voie să aleagă şi melodii ale anilor 70, iar preferatele lor erau 'Stayin' Alivè" a celor de la Bee Gees sau 'Babylon' a britanicului David Gray.

"Poţi să iţi pierzi minţile şi este de-a dreptul înspăimântător să te gândeşti că poţi înnebuni din cauza muzicii demenţiale, a decibelilor, şi după un timp nu mai percepi cuvintele cântecelor. Tot ce auzi este doar un zgomot intens", relatează în cartea sa Worthington Ruhal Ahmed,fost prizonier la Guantanamo.

Sergentul american Mark Hadsell a povestit, la rândul lui, cum era in timpul interogatoriilor pe care le făcea în Irak. "Dacă pui muzică timp de 24 de ore non stop, funcţiile mentale şi fizice încep să cedeze, gândirea se încetineşte iar orice fărâmă de voinţă cedează. Atunci intram noi în celulă şi începeam să îi interogăm", a spus Hadsell.