ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele francez Emmanuel Macron a propus joi la Helsinki crearea unei „solidarități cvasi-automate” între statele europene în materie de apărare, care ar antrena intervenția lor dacă unul dintre ele este atacat, relatează AFP.
 
„Dorința noastră este clară: Europa trebuie își asume autonomia strategică și să își consolideze solidaritatea în materie de apărare”, a declarat Macron, potrivit Agerpres, în cursul unei conferințe de presă cu omologul său finlandez Sauli Niinistö.
 
Acest lucru ar necesita „refondarea” tratatelor europene, în special articolul 47.2 din Tratatul de la Lisabona care vizează asistența reciprocă între state, pe care Franța l-a declanșat pentru prima dată după atentatele comise la Paris pe 13 septembrie 2015. Reforma ar permite UE să aibă „un fel de Articol 5 consolidat”, a precizat președintele, făcând aluzie la dispoziția NATO care stipulează că „un atac armat” asupra unei țări membre este „considerat ca un atac îndreptat asupra tuturor părților”, declanșând astfel un plan de salvare a statului vizat.
 
Emmanuel Macron a spus că acest „progres” nu este contrar NATO, care „rămâne o alianță importantă și strategică”. „Însă avem nevoie de o solidaritate consolidată” între statele europene, a precizat el. Măsuri pentru „întărirea inițiativelor de apărare comună” vor fi propuse „în lunile următoare”, a precizat anturajul lui Macron, relatează România Liberă. 

Parlamentul European aprobase, la începutul lui iulie, înființarea unui Fond European de Apărare începând cu 2019, pentru dezvoltarea capacităților militare ale statelor membre și promovarea independenței strategice a Uniunii Europene. Programul este finanțat cu 500 de milioane de euro pentru primul an și va avea alocate 13 miliarde de euro în bugetul european multianual pentru 2021-2027.