ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mult de un milion de persoane au semnat o petiţie care solicită Braziliei să-i ofere azil lui Edward Snowden, cel care a făcut dezvăluiri în privinţa programelor secrete de supraveghere ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), potrivit site-ului de petiţii Avaaz.

Fiind făcută la sfârşitul lui 2013, această petiţie a fost semnată până în prezent de 1,06 milioane de persoane din întreaga lume. Noul scop este obţinerea a 1,25 milioane de semnături.

În cererea adresată preşedintei Braziliei Dilma Rousseff şi ministrului brazilian de Justiţie José Eduardo Cardozo se arată că, "în calitate de cetăţeni ai lumii, consternaţi de încălcarea masivă a vieţii noastre private, vă cerem să oferiţi azil lui Edward Snowden. În calitate de lider al luptei mondiale pentru un Internet liber şi pentru menţinerea vieţii private a indivizilor, Brazilia este adăpostul ideal".

Edward Snowden, care a obţinut azil temporar în Rusia, până în august, aprecia într-o scrisoare deschisă adresată brazilienilor şi publicată în decembrie că Brazilia, care are o puternică tradiţie în privinţa acordării azilului, este "una dintre democraţiile cele mai interesante şi mai vii din lume".

Rousseff a denunţat spionajul american, atât în ţară, cât şi la ONU, care, potrivit unor dezvăluiri de presă la originea cărora se află Snowden, a vizat comunicaţiile preşedintei, dar şi pe cele ale companiei publice petroliere Petrobras şi cetăţenilor brazilieni.

Ea a refuzat să se pronunţe în privinţa acordării azilului, atât timp cât nu a primit o cerere în acest sens.

Campania în favoarea găzduirii informaticianului a fost lansată de către brazilianul David Miranda.Acesta este partenerul jurnalistului american Glenn Greenwald, instalat în această ţară, care a divulgat un anumit număr de documente furnizate de către Edward Snowden.