ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După scandalul de fake news declanșat împotriva Înalt Preasfințitului Teodosie, lămurit de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Pr. Eugen Tănăsescu, actualul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a căzut - din neinformare? din alte pricini? - în cursa agenției de manipulare a opiniei publice Mediafax, creată și deținută de cercetatul penal pentru crime contra umanității în Dosarul Mineriadei Adrian Sârbu. Astfel, el a răspuns eronat unei întrebări privind rugăciunea în alt spațiu decât cel al Bisericii, când, în realitatea mult-disputatul răspuns dat unui ascultător din străinătate de Arhiepiscopul Tomisului în cadrul unei emisiuni de la Radio Dobrogea privea substituirea pe termen lung a Bisericii Ortodoxe cu cea Catolică cât și împărtășirea la catolici.

ActiveNews a mai observat și altceva, care ar fi trebuit să intre în atenția celor care mânuiesc informația: ÎPS Teodosie, linșat pentru o declarație canonică elementară sau pentru că a criticat "căsătoria" homosexualilor? Catolicii nu se roagă la protestanți și, teoretic, PNL-iștii nu merg la ședințele PSD. Ortodocșii de ce ar face altfel?

De ce purtătorii de cuvânt ai Bisericii naționale nu vorbesc între ei, rămâne un mister care trebuie dezlegat. Însă răspunsul oferit de Vasile Bănescu și preluat cu nesaț de canalele de media ostile Bisericii a dat naștere altor reacții.

Pr. Eugen Tănăsescu a comentat pe contul său de Facebook:

 
"Patriarhia îl contrazice pe IPS Teodosie".
Atât s-a înțeles, atât s-a putut...
Din fericire, dnl. Vasile Bănescu răspunde la altă întrebare: vorbește de rugăciunea particulară, personală, care sigur că nu poate fi limitată de nimeni, fiecare rugându-se cum crede și unde crede. Altfel, treaba cu "vechile ziduri" ar sugera un sincretism nefiresc.
Dar IPS Teodosie a vorbit de comuniunea în cadrul cultului PUBLIC ȘI OFICIAL al unei confesiuni, care este subiectul canoanelor.
Pe românește: e treaba ta unde și cum te rogi singur, dar nu te poți ruga în slujba celor care nu cred ca tine."
 
 
De asemenea, Mănăstirea Petru Vodă a avut o reacție de apărare a sfintelor canoane, pe care o redăm integral mai jos:
 
"Dl. Vasile Bănescu nu reprezintă Biserica Ortodoxă
 
Delimitarea de dogmele și canoanele Bisericii Ortodoxe este un blestem care s-a lipit ca râia de capră de toți purtătorii de cuvânt ai Sfintei noastre Biserici din ultimii 30 de ani. Ce este Biserica Ortodoxă? Biserica este Trupul lui Hristos. Hristos este Capul Bisericii, nimeni altcineva. În Crezul Bisericii afirmăm: "Cred întru Una, sfântă, sobornicească și apostolică Biserică”. "Aceste însușiri ale Bisericii – anume unicitatea, sfințenia, sobornicitatea și apostolicitatea ei – vin din însăși firea și din scopul ei. Ele delimitează limpede și exact caracterul Bisericii Ortodoxe a lui Hristos prin care ea, ca instituție și comunitate divino-umană se deosebește de toate instituțiile și comunitățile omenești” (Sf. Iustin Popovici). Delimitarea lui Vasile Bănescu de unicitatea Sfintei Biserici Ortodoxe este deci apostazie și cerem, prin urmare, Sinodului B.O.R. să-i facă un minim catehism ortodox după ce-l va înnoi metanoetic cu un canon dat chiar de IPS Teodosie. Oricui ocupă funcția de purtător de cuvânt i se cere un lucru esențial: să cunoască și să exprime crezul instituției pe care o reprezintă. Corectitudinea politică este o uzurpare a diplomației, și, mai ales, nu face parte din atributele acestei funcții. Toate credințele, toate instituțiile, toate partidele, etc., au propriile puncte de vedere deoarece sunt entități diferite unele de altele, datoare să-și afirme identitatea. A relativiza totul este a anula orice autenticitate și orice consistență. Domnului Bănescu i se potrivește de minune vorba românească: "Dacă tăcea, filosof rămânea”, întrucât domnia sa chiar este filosof, și încă unul priceput.Amestecarea învățăturii de credință (dogmatică și canonică) a Bisericii cu corectitudinea politică (care este o ideologie), alături de afirmarea ex cathedra a ereziei ecumeniste intră sub osânda Sfântului Apostol Pavel: "Dacă chiar noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o, să fie anathema” (Galateni 1:8).
 
Mănăstirea Petru Vodă"