ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de jurnalişti ruşi au manifestat duminică la Sankt Petersburg pentru a solicita eliberarea fotografului Denis Siniakov, arestat la sfârşitul lui septembrie împreună cu militanţi ai Greenpeace pentru o acţiune împotriva unei platforme petroliere din Oceanul Arctic şi acuzat de piraterie, transmite France Presse.

Jurnaliştii au purtat pancarte pe care erau scrise mesaje precum: 'Un fotograf nu este un pirat' sau 'Cine este următorul?'. 'Vrem să dovedim că ne sprijinim colegul', a declarat pentru agenţia franceză de presă unul dintre organizatorii manifestaţiei, Aleksandr Koriakov, editor foto la cotidianul Kommersant.

'Faţă de Occident, unde societatea vine în ajutorul jurnaliştilor, în ţara noastră nimeni nu îi apără', a adăugat el. Potrivit lui, circa 60 de jurnalişti au participat la această acţiune de protest.

Denis Siniakov, un fotoreporter freelancer, sub contract cu cei de la Greenpeace, dar care a lucrat în trecut şi pentru AFP şi Reuters, se numără printre cei 30 de membri ai echipajului navei Greenpeace Arctic Sunrise care au fost arestaţi în septembrie şi plasaţi în detenţie vreme de două luni la Murmansk (nord-vest).

Arctic Sunrise a fost interceptată de un comando aflat la bordul unui elicopter al gărzilor de coastă ruse în Marea Barenţ după ce membri ai echipajului, la bordul unor bărci pneumatice, au abordat o platformă petrolieră rusească şi au încercat să o escaladeze, potrivit lor, pentru a instala pe ea o banderolă cu un mesaj critic la adresa riscurilor ecologice.