Fotografia unui băieţel de patru ani, refugiat sirian, care a fost găsit străbătând deşertul după ce s-a pierdut de familia sa, a făcut înconjurul lumii. Povestea ar putea fi însă mai puţin impresionantă decât a fost prezentată iniţial. 

Andrew Harper, reprezentantul de ţară al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite pentru Iordania, a publicat, luni, pe Twitter, fotografia unui băieţel de patru ani care strabătea deşertul, dinspre Siria spre Iordania.

 siria 4 mare - Copy

Hala Gorani, reporter CNN International, a preluat imaginea şi a republicat-o, cu descrierea: "Staff-ul ONU l-a găsit pe Marwan, 4 ani, care străbătea deşertul, singur, după ce a fost separat de familia sa, care fugea din Siria)”. Povestea emoţionantă a impresionat utilizatorii de Internet şi jurnaliştii din toată lumea, care au preluat şi republicat fotografia de nenumărate ori, conform BBCNews.

Însă Gorani a publicat o actualizare, la doar opt minute de la ştirea iniţială, conform căreia băieţelul a fost reunit cu familia lui, fapt care a stârnit îndoieli în legătură cu veridicitatea informaţiilor. Scepticii au verificat contul de Twitter al lui Andrew Harper, menţionat de Hala Gorani în a doua actualizare, descoperind o fotografie publicată de oficialul ONU cu jumătate de oră înaintea imaginii cu Marwan. În aceasta se putea observa un grup de refugiaţi care străbăteau un peisaj similar, la graniţa dintre Siria şi Iordania, ceea ce sugerează că băieţelul nu ar fi fost singur în deşert, ci, cel mai probabil, însoţit de familie. 

 

Mai mult, imaginea a fost mărită, iar Marwan pare să se afle în cadrul grupului, în ultimele rânduri. Astfel, Shiv Malik, jurnalist de investigaţii la The Guardian, a contactat un reprezentant ONU, care i-a confirmat îndoielile. Malik i-a trimis apoi un mesaj lui Hala Gorani, în care îi spunea că, din informaţiile lui, băieţelul se afla la doar 20 de paşi în urma familiei sale.Imaginea publicată de Gorani a fost preluată şi republicată de peste 8.000 de ori, în timp ce fotografia originală, a lui Andrew Harper, care menţiona că Marwan "a fost separat temporar de familie", a fost preluată de doar 200 de ori în prima zi, abia depăşind 1000 de republicări după trei zile. Astfel, publicul a fost expus versiunii pe care a promovat-o Gorani, în care descrierea şi, în special, informaţiile omise fac povestea să fie mai impresionantă. Reporterul CNN International a răspuns argumentând că băiatul are doar patru ani şi o evidentă nevoie de asistenţă, aşa că situaţia nu ar trebui minimalizată. Malik a replicat spunând că, oricât de tulburătoare ar fi situaţia, copilul nu a străbătut deşertul singur, aşa cum se putea înţelege din fotografia publicată iniţial, relatează Euronews, citat de Mediafax.

 

"Confuzia" a fost alimentată şi de o declaraţie a lui Andrej Mahecic, purtătorul de cuvânt al ONU, pentru Daily Mirror. Din spusele acestuia se poate înţelege că băiatul s-ar fi rătăcit în cursul nopţii, ceea ce ar contrazice informaţiile obţinute de Malik de unul dintre ofiţerii de presă ai ONU, prezent pe teren în momentul realizării fotografiei. 

 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews