ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat luni grecii să nu se aştepte ca Zona Euro să se încline în faţa cererilor premierului Alexis Tsipras, semn al confruntărilor în creştere pe tema datoriilor statului elen. În paralel, Marea Britanie se pregătește pentru ce e mai rău, luând în calcul ieșirea Greciei din Zona Euro.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Londra încearcă să se pregătească pentru o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, mai ales după ce premierul grec Alexis Tsipras a prezentat duminică în Parlamentul de la Atena planurile sale de renunţarea la programul "crud" de austeritate, a exclus orice prelungire a programului de salvare de 240 de miliarde de dolari, care se încheie la sfârşitul acestei luni, şi s-a angajat să încerce să obţină compensaţii de la Germania, legate de ocupaţia nazistă din Al Doilea Război Mondial.

Premierul britanic David Cameron a prezidat luni o întâlnire cu oficiali din Ministerul de Finanţe şi Banca Angliei, pentru a discuta un plan pentru o posibilă ieşire a Greciei din Zona Euro, a declarat o sursă din cadrul Trezoreriei, informează Agerpres.

Discursul fără compromisuri al lui Tsipras a agitat pieţele financiare, precum şi oficiali ai unor state din afara zonei euro.
Înainte de o reuniunea a miniştrilor de Finanţe ai statelor din G20 de la Istanbul, reprezentanţi ai Statelor Unite şi Canadei au cerut liderilor UE şi ai Greciei să tempereze tonul retoricii din jurul austerităţii şi să lucreze la un compromis referitor la datoria publică a Greciei, de 315 miliarde de euro, echivalentă cu 175% din PIB-ul ţării.

Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis, care nu a reuşit săptămâna trecută să obţină sprijinul capitalelor europene pentru planul său de restructurare a datoriilor Greciei, a nemulţumit duminică pe unii parteneri din zona euro afirmând că uniunea monetară se va prăbuşi dacă ţara sa va fi forţată să renunţe la moneda unică.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, lider al SPD, participant la eveniment, a respiuns cererea lui Tsipras pentru compensaţii legate de ocupaţia nazistă a Greciei, afirmând că astfel de probleme au fost rezolvate în timpul negocierilor care au condus la unificarea Germaniei în 1990. Întrebat dacă Germania va plăti compensaţii, Gabriel a spus că probabilitatea este zero.