ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Summitul „Inițiativei celor Trei Mări", organizat în perioada 17-18 septembrie la București, cu participarea a 12 șefi de stat din Europa Centrală și de Sud-Est, a președintelui Comisiei Europene, a unor invitați de nivel înalt din Statele Unite și din conducerea instituțiilor financiare europene și internaționale, nu pare a fi ceea ce se anunță oficial, scrie Marius Ghilezan în România Liberă. 
 
„Mai mult sursele noastre susțin că trilaterala mărilor ascunde intenția germană de a da cu flit acordului de negociere dintre SUA și UE, semnat în urmă cu două luni între președintele SUA, Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, prin care liderul european era de acord cu mărirea importurilor de gaz lichefiat din SUA.(…) Inedit este faptul că la București va veni și secretarul american pentru Energie, Rick Perry, pentru a dialoga bilateral, în special cu România.
 
Cum întâlnirea de la București pare mai mult o afacere de familie germană, țările care și-au anunțat prezența la vârf fiind în siajul politic sau spațiul de influență al Germaniei, este clar că emisarul american va negocia punctual doar interese exclusive ale SUA, neexistând interese multipolare.
 
Ca urmare a refuzului Germaniei de a permite intrarea produselor energetice americane pe piața europeană, în special a LNG (Gaz Natural Lichefiat), produs extrem de căutat și pe care SUA dorește să îl exporte, Grupul de la Vișegrad (în afara Poloniei), pare a ignora inițiativa, de când Germania s-a declarat stat partener al întâlnirii. Pentru a suplini lipsa de substanță a întâlnirii de la București, Germania dorește totuși să arate că domină și în acest domeniu, preluând practic, cu acordul președinției române, dialogul regional sponsorizat de SUA la primele sale ediții.(…) Ce urmărește Klaus Iohannis? În primul rând să-și dovedească fidelitatea sa față de Germania,” scrie Ghilezan în articolul pe care îl puteți citi integral AICI.