ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premiul Nobel pentru Chimie 2013 a fost acordat miercuri cercetătorilor Martin Karplus (Austria), Michael Levitt (Marea Britanie) și Arieh Warshel (Israel), pentru activitatea lor în domeniul simulării reacțiilor chimice, a anunțat Comitetul Nobel din cadrul Academiei Regale de Știință din Suedia.

Cercetătorii au obținut Nobelul pentru  „dezvoltarea de modele pentru sisteme chimice complexe”. Cei trei savanți, care lucrează la Universități americane, au pus bazele unor  programe  folosite pentru înţelegerea şi predicţia proceselor chimice.

Martin Karplus  (Universităţile Strasbourg şi Harvard), Michael Levitt (Stanford) şi Arieh Warshel (University of Southern California) au conceput simulări pe computer pentru a anticipa procese chimice.

"Modelele computerizate care oglindesc viața reală au devenit cruciale pentru cele mai multe progrese făcute astăzi în chimie", precizează Comitetul Nobel.