ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Documentarul olandez 'Matthew's Laws' în regia lui Marc Schmidt a câştigat Marele Premiu la Festivalul Astra Film care s-a încheiat duminică la Sibiu.

Filmul arată până unde poate merge birocraţia nemiloasă a statului protector, fiind presărat cu emoţie, sensibilitate şi o extraordinară putere de pătrundere şi mult respect pentru personajul aflat în suferinţă.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia International i-a revenit filmului Dancing Alone (regia: Biene Pilavci), un film  despre copilăria chinuită a unei tinere şi despre modul în care înfruntă demonii trecutului din familia ei.

Şerban Oliver Tătaru ridică o problemă universal valabilă - modul în care deciziile părinţilor influenţează viitorul copiilor,  în filmul său Anatomy of a Departure, care a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Central & Eastern Europe.

În numele primarului în regia Ancăi Hirţe a fost răsplătit cu Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia România. Filmul este o analiză  a relaţiei dintre oamenii simpli cu autoritatea.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Student i-a revenit filmului Clinical Romance (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss) care aduce în prim plan o întrebare global dezbătută: Poate fi reaprinsă flacăra unei relaţii imposibile?

Alegerea juriului format din liceeni a fost filmul Little Land (regia: Nikos Dayandas) care a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia EcoCinematogrAFF. Filmul destăinuie sensul profund al ecologiei.

Imaginile răvăşitoare şi experienţa emoţionantă a convins juriul să ofere Premiul pentru imagine, competiţia România filmului Valea Plângerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan).

Celebrul caz al scriitorului Tănase din perioada ceauşistă transpus cinematografic de Ionuţ Teianu în filmul Afacerea Tănase. Leapşa pe murite a fost răsplătit cu Premiul special acordat documentarului românesc.

Imaginile emoţionante care provoacă meditaţie până la transă din filmul Man Made Place (regia: Yu-Shen Su) au atras Premiul pentru imagine, competiţia Student. Filmul documentează tranziţia oraşelor, a regimurilor politice, a civilizaţiilor.

Premiul de debut oferit unui regizor din România a fost acordat unei tinere de doar 16 ani, Elena Borcea pentru filmul Familia mea,  pentru energie, prospeţime şi determinarea cu care s-a apucat de treabă.

Conferinţe, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiecţii Retro 20, concerte şi expoziţii au întregit programul ediţiei din 2013.

Trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta a revenit la Astra Film Festival după 13 ani pentru a încheia apoteotic Gala de Decernare a Premiilor Astra Film.

Premiile au fost acordate de un juriu format din cineaşti şi regizori de top care a evaluat filmele din cele cinci secţiuni competiţionale: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Niţulescu (RO) şi Grit Lemke (GER). Ca o premieră, în acest an juriul secţiunii competiţionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, îndrumaţi de antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.

Cea de a 20-a ediţie a Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu a fost organizat de Astra Film - CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Consulatul General German Sibiu, Fundaţia pentru parteneriat, Teatrul Naţional Radu Stanca. Festivalul a fost cofinanţat de Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

http://youtu.be/EIzqUNdTK3Y