ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi, a anunţat marţi că, până acum, au fost tipărite 10 milioane de carduri de sănătate, urmând ca procesul de producţie al acestora să fie finalizat în următoarele două luni, şi că medicii vor primi sancţiuni dacă nu vor introduce date în dosarele electronice ale pacienţilor. De asemenea, pacienţii care urmează tratament de dializă vor primi, într-un program-pilot, între 5.000 şi 7.000 de carduri.

CUM SE OBŢINE CARDUL EUROPEAN DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
Cardul de sănătate va fi distribuit în acest an. Până în momentul de faţă avem deja tipărite 10 milioane de carduri, urmează în următoarele două luni să fie definitivat acest proces de producţie. În paralel, în următoarele două săptămâni, vom începe procedura de atribuire a serviciilor poştale prin care vor ajunge aceste carduri la populaţie. După procedura de achiziţie publică a serviciilor poştale, pe care o estimăm la două-trei luni începând din toamna acestui an, cardurile vor ajunge la populaţie.

Tot din luna iunie, odată cu implementarea pachetului de bază şi a contractului cadru, să fie reorganizate şi administrativ şi anumite structuri ale CNAS, astfel încât să permită ca furnizorii de servicii medicale să nu mai facă atâtea drumuri la Casă pentru operaţiunile obişnuite de decontare şi raportare - şi aici mă refer la implementarea sistemului de facturare electronică, care va fi posibilă din luna iunie.

Suntem în faza finală a proiectului Dosarul electronic al pacientului. A fost testat cu succes. Până în acest moment peste 300.000 de dosare electronice au fost create în regim de test, urmând ca din luna mai sistemul să fie funcţional şi dat în producţie. Un sistem care va aduce o schimbare de comportament în ceea ce priveşte relaţia dintre pacient şi medic, un sistem care ajută ca banii să fie cheltuiţi cu mai multă transparenţă.

Este obligatoriu începând cu noul contract-cadru. A fost stabilită o clauză la toate categoriile de furnizori, prin care au obligaţia să furnizeze acest instrument. Şi legislaţia spune la fel. Dacă nu îl folosesc medicii, există sancţiunile prevăzute de lege, care sunt graduale: avertisment, sancţiune pecuniară într-un procent diferenţiat în funcţie de numărul de abateri.

În februarie 2014, preşedintele de atunci al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, susţinea că Imprimeria Naţională tipărise 5,4 milioane de carduri naţionale de sănătate, care ar putea deveni funcţionale începând cu luna octombrie 2014.

Atunci, oficialul preciza că folosirea cardurilor va fi testată şi într-un al doilea proiect pilot, pe 10.000 de pacienţi care fac hemodializă şi care sunt de toate vârstele şi aparţin tuturor categoriilor sociale.

Din 2015, cardul devine obligatoriu pentru asiguraţi.

Distribuirea cardurilor de sănătate nu va intra în atribuţiile medicului de familie, potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ci va fi făcută prin intermediul primăriilor sau a poştei.