ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicii din cadrul fostul Institut de Gastroenterologie şi Hepatologie(IGH) din Iaşi solicită Ministerului Sănătăţii ca unitatea să-şi recapete personalitatea juridică, pierdută în urmă cu trei ani.

IGH a fost desfiinţat pe 1 februarie 2011 şi apoi reînfiinţat în octombrie 2012,dar doar pe jumătate, adică fără personalitate juridică. Medicii cer acum ca situaţia să revină la normal, aşa cum s-a întâmplat cu Institutul Inimii de la Târgu Mureş.

În acest moment, IGH este în subordinea Spitalului "Sfântul Spiridon", dar are "autonomie financiară".
"Forma de organizare propusă în 2012, denumită hazliu autonomie financiară, fără personalitate juridică, este o struţo-cămilă fără suport în legislaţia existentă (Legea 95/2006) şi care nu schimbă cu nimic situaţia, bugetele fiind şi până atunci defalcate pe secţiile componente ale spitalelor care au înglobat institutele respective”, a precizat dr Răzvan Constantinescu, medic în cadrul IGH.

Doctorul Răzvan Constantinescu susţine că obiectivele propuse prin comasare nu s-au realizat.

"Au trecut deja trei ani şi proba timpului a arătat că atât obiectivele, cât şi promisiunile care au fost asociate comasării IGH nu au fost respectate. Printre motivele vehiculate la vremea respectivă care să justifice ceea ce eu am numit, încă de atunci, o crimă sanitară, ar fi că această comasare va aduce economii la buget lucru care nu s-a întâmplat că va fi în beneficiul bolnavilor, simplificând circuitul acestora şi al actelor. Din punctul meu de vedere, circuitul pacienţilor este acelaşi, iar cel al documentelor este mult, mult mai complicat. A fost desfiinţată o unitate care avea cel mai mare ICM dintre toate clinicile de profil, cel mai bun indice de utilizare a paturilor, cel mai mic procent al cheltuielilor salariale din totalul bugetului”, a mai spus Răzvan Constantinescu.

Medicul afirmă că demersurile pentru revenirea la normal vor continua. "Redobândirea în iunie 2013 a statutului deţinut anterior de Institutul Inimii din Târgu Mureş ne-a readus, în mod logic, speranţa că şi nedreptatea de la Iaşi va fi reparată. Solicităm ca aceiaşi decizie să fie luată şi pentru Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi iar demersurile noastre se vor intensifica”, a mai subliniat dr. Constantinescu.