ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analiza Ministerului de Externe privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în această săptămână Președinției, Guvernului și Parlamentului, anunță ministrul Teodor Meleșcanu. El a declarat, în Parlament, că analiza a fost realizată în baza materialelor pe care ministerul le-a avut la dispoziție și că mai există câteva instituții care nu au transmis puncte de vedere dar urmează să o facă. 
 
Teodor Meleșcanu a precizat că analiza nu are o concluzie, ci cuprinde avantaje și dezavantaje ale unui astfel de demers, urmând ca decidenții politici să se pronunțe asupra oportunității mutării ambasadei. 
 
Președintele Klaus Iohannis a susținut pe 19 iunie că decizia în acest caz nu este la Guvern și că o eventuală mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice șansă ca țara noastră să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.
 
Liderul PNL Ludovic Orban a depus chiar o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție împotriva premierului Viorica Dăncilă în care o acuză de „înaltă trădare, uzurparea funcției publice, divulgare de informații nepublice și prezentarea cu rea-credință de date inexacte președintelui României în scopul ascunderii săvârșirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Plângerea a fost declinată către DIICOT.