ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful staff-ului Casei Albe, Denis McDonough, a transmis un mesaj mai puțin obișnuit israelienilor, spunând, în fața unei audiențe de pste 3.000 de oameni, că ”ocupația” teritoriilor palestiniene, care durează de aproape 50 de ani, trebuie să se încheie. Mai mult, oficialul american a subliniat că poporul palestinian trebuie să aibă dreptul de a trăi și de a se autoguverna, in cadrul unui stat suveran, relatează site-ul Huffington Post.

[P] Razboiul sfarsitului lumii – Mario Vargas Llosa – comanda online

Comentariile oficialului american, făcute în timpul unei conferințe americano-israeliene, vin să pună paie pe foc în relațiile deja tensionate dintre SUA și statul evreu. Această răcire a relațiilor dintre președintele Obama și premierul Netanyahu s-a accentuat în timpul campaniei electorale recente din Israel, când Netanyahu a promis că nu va permite niciodată crearea unui stat palestinian.

“Israelul nu poate menține la nesfârșit control militar asupra altui popor. O ocupație care durează de aproape 50 de ani trebuie să înceteze”, a spus McDonough în cadrul unei întâlniri a lobbyștilor americani pro-israelieni. El a făcut aluzie directă la declarațiile lui Benjamin Netanyahu, care a susținut că va bloca crearea unui stat palestinian.

După alegeri, premierul a spus că nu și-a schimbat poziția, dar pentru mulți israelieni și pentru comunitatea internațională astfel de comentarii contradictorii pun la îndoială angajamentul său în fața soluției celor două state. Același efect îl are și afirmația lui cum că ridicarea unor noi colonii israeliene are scopul strategic de a diviza comunitățile palestiniene,” a mai spus McDonough.

“Nu ne putem preface că aceste comentarii nu au existat niciodată sau că ele nu ridică un semn de întrebare față de angajamentul premierului de a atinge pacea prin negocieri directe”, a adăugat McDounough.