ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru de externe, Adrian Severin, a făcut o analiză asupra atentatelor care s-au petrecut vineri seară la Paris, când peste 128 de oameni au fost uciși, iar peste 250 de persoane au fost rănite în urma acestor atacuri.

Politicianul a scris un mesaj pe contul său oficial de Facebook prin care țină să transmită tuturor faptul că întrega Europă se află în război, considerând că principalii vinovați sunt conducătorii care s-au perindat în ultimii ani și nu au știu să gestioneze aceste probleme.

”Evenimentele tragice de la Paris nu fac decât să confirme faptul că Europa - practic toată emisfera nordică - este în război. Lucrul nu mai poate fi contestat.

Este un război în care ne-au împins miopia, lăcomia, iresponsabilitatea și nevolnicia noastră. Este un război pe care nu am știut să îl prevenim, pe care nu am știut să îl stingem din fașă și pe care acum nu știm să îl gestionăm pentru că de ani buni democrațiile noastre naționale sunt bolnave și nu au putut furniza decât conducători de mucava. Este război pentru că în locul democrației transnaționale europene s-a ridicat un neo-imperialism arogant euro-atlantic. Este război întrucât în loc să fim solidari suntem dezbinați. Este război din cauza narcisismului cu care am pretins să ne impunem "valorile" unora care nu le doreau și nu erau pregătiți să le înțeleagă”, a scris Adrian Severin.

Acesta a continuat apoi să critice felul în care se încearcă formarea unei Europe unite.    

”Oameni nevinovați plătesc cu viața lor aceste erori și neputințe. Nu pot evita, însă, să mă gândesc că poate salvarea ar fi fost în mâinile lor dacă și-ar fi sacrificat numai o oră din viață ca să meargă la vot. Și mai ales dacă ar fi respins populismul care a invadat viața noastră publică, nelăsându-se amăgiți de cântecele lui de sirenă.

Astăzi trebuie să fim cu toții, iarăși, francezi! Astăzi va trebui să uităm că Franța a fost printre primii promotori ai "Primăverii arabe". Va trebui să uităm, de asemenea, că Franța a fost printre cei care până mai ieri ne-au amenințat cu sancțiuni dacă nu vom primi cotele obligatorii de imigranți musulmani. Astăzi trebuie să fim francezi! Să fim cu totul alături de frații noștri de la Paris.

Mai ieri am fost spanioli sau italieni. Mâine va trebui să fim probabil germani. Până când vom putea oare să ne dedublăm astfel ad hoc? Nu ar fi bine oare să redevenim cu adevărat europeni? Toți diferiți și toți egali! Toți împreună și toți liberi”, a reacționat Adrian Severin.

Adrian Severin face un apel către unitatea tuturor în acest război pe care suntem obligați să îl câștigăm pentru consolidarea democrației.  

”În fața acestui act de război comis, să nu uităm totuși, de exponenții rătăciți și impardonabili ai popoarelor pe care Occidentul "nostru" le-a umilit, exploatat și mințit de secole, nu dezbinarea, răzbunarea sau izolarea trebuie să fie cuvintele de ordine, ci solidaritatea, dragostea și unirea. În ciuda tuturor, să rămânem democrați și europeni. În ciuda suferinței să ne păstrăm valorile tradiționale. Dacă democrația noastră trebuie dusă la terapie intensivă, să o facem. Dictatura nu o poate substitui. Dacă idealul european este în moarte clinică să îl resuscităm. Întoarcerea la concurența neloială între națiunile europene nu este o soluție.

Adaug: suntem în război; suntem obligați să îl câștigăm împreună. Să îl câștigăm nu pentru a domina lumea ci pentru a-i oferi șansa unei noi ordini care să curme suferințele și nedreptățile pe care ordinea nedreaptă impusă de noi anterior le-a adus tuturor. Nouă și celor cu care suntem azi în luptă și cu care mâine să sperăm că vom ajunge frați. Este un război la care ne obligă greșelile noastre și care trebuie luptat tocmai pentru îndreptarea acestor greșeli.

Doamne, odihnește-i pe cei plecați prea devreme iar nouă dă-ne puterea pentru a face tot ceea ce se poate face, dă-ne liniștea pentru a accepta tot ceea ce nu se poate face și dă-ne înțelepciunea pentru a distinge între acestea două!”, a scris în final fostul ministru de externe.