Papa Francisc a transmis, prin cardinalul Peter Turkson, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pace şi Justiţie, un mesaj liderilor politici şi economici reuniţi la Forumul economic de la Davos.

La ceremonia de deschidere a Forumului Economic de la Davos, în Elveţia, cardinalul Peter Turkson, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pace şi Justiţie, a citit mesajul Papei către liderii mondiali.  Suveranul Pontif a spus că averea ar trebui să slujească umanitatea, nu să o conducă, recomandându-le celor peste 2500 de participanţi să promoveze prosperitatea şi să se abţină de la excese.

”Vă rog să vă asiguraţi că bogăţia slujeşte umanitatea, nu o conduce”, este mesajul Papei Francisc.

Cunoscut pentru apropierea faţă de cei săraci şi pentru criticile aduse capitalismului, Papa Francisc  a recunoscut meritele afacerilor de pe urma cărora beneficiază milioane de oameni, deşi acestea au condus la excludere socială. "Creşterea egalităţii necesită mai mult decât o creştere economică, deşi o presupune", spune Papa. "E nevoie de decizii, mecanisme şi procese care să conducă la o mai bună distribuţie a averii şi la integrarea celor săraci, care înseamnă mai mult decât politicile sociale", adaugă el.

În raportul Global Risks 2014, printre cele mai importante ameninţări ale anului 2014 se află creşterea diferenţelor salariale şi neliniştile sociale. Începând cu anii '80, inegalitatea socială s-a accentuat, cei mai bogaţi 85 de oameni având o avere mai mare decât cei mai săraci 3,5 miliarde, jumătate din populaţia globului.