ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, Mexico, orașul în care Gabriel Garcia Marquez sosise în 1961 cu "ultimii săi 20 de dolari" în buzunar, a fost luni martorul omagierii solemne a marelui scriitor columbian în prezența președinților Mexicului și Columbiei, relatează AFP.

La patru zile de la moartea sa, la vârsta de 87 de ani, admiratorii operei sale și-au putut lua rămas bun de la laureatul premiului Nobel pentru literatură la Palatul Artelor Frumoase din capitala mexicană, loc tradițional de omagiere a marilor personalități ale culturii.

În exteriorul maiestuoasei clădiri din centrul capitalei mexicane, sute de admiratori au aplaudat îndelung sosirea văduvei lui Garcia Marquez, Mercedes Barcha, a fiilor și nepoților săi, îmbrăcați în negru, care au format prima gardă de onoare în jurul urnei.

Familia, care se retrăsese de joi într-un doliu privat și nu a primit decât persoane apropiate în locuința sa din sudul orașului, a adus la Palatul Artelor Frumoase o urnă roșie sumbră cu cenușa scriitorului, plasând-o pe un podium împodobit cu trandafiri galbeni, de care obișnuia să se înconjoare scriitorul pentru a se proteja de soarta rea, în timp ce un cvartet interpreta muzică clasică preferată de Garcia Marquez, cu piese de Bela Bartok.

Aceasta a fost prima ceremonie de omagiere a scriitorului de renume mondial, a doua urmând să aibă loc marţi la Bogota.

Luni după-amiază, președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a sosit la reședința Ambasadei columbiene din Mexico, deplasându-se ulterior la Palatul Artelor Frumoase, unde și-a prezentat personal condoleanțele lui Mercedes Barcha, în prezența ambasadorului columbian Jose Gabriel Ortiz.

Garda de onoare care a primit cenușa lui 'Gabo' a fost formată din ambasadorul Ortiz, precum și din Rafael Tovar, președintele Consiliului Național pentru Cultură și Arte al Mexicului (Conaculta),  peste 4.000 de admiratori trecând apoi, timp de patru ore, prin fața urnei.

Președinții columbian și mexican, Enrique Pena Nieto și Juan Manuel Santos, au sosit la ora 19:00 și au rostit scurte discursuri memoria marelui dispărut.

"Glorie eternă celui care ne-a adus mai multă glorie", a lansat președintele columbian. Columbia și Mexicul, "ne unim pentru a aduce omagiu celui care, într-o zi de decembrie 1982, din glacialul Stockholm, a șocat lumea vorbind despre solitudinea Americii Latine", a rostit vizibil emoționat, președintele Santos, omagiindu-l pe "cel mai mare columbian din toate timpurile".

Președintele mexican Enrique Pena Nietp l-a salutat apoi pe "cel mai mare romancier al Americii Latine din toate timpurile". După ce a amintit că Mexicul a fost "a doua patrie a lui Gabriel Garcia Marquez", el a estimat că "Gabo, cum era numit cu afecțiune, a plasat literatura latino-americană în avangarda literaturii mondiale".

Cei doi președinți și mai mulți miniștri din guvernele lor au înconjurat în chip de gardă de onoare urna funerară păstrând un minut de reculegere, aplaudând apoi îndelung și încheind ceremonia de omagiere a scriitorului universal.

Gabriel Garcia Marquez, care considera Mexicul ca a doua sa patrie, a găsit în această țară stabilitatea necesară pentru a-și scrie esențialul operei sale literare, inclusiv cartea considerată cea mai importantă a sa, 'Un veac de singurătate' (1967).

"Garcia Marquez nu a cerut niciodată cetățenie mexicană, dar el are o familie mexicană: fiu, nepot, casa lui, atât afecțiune, cât și prieteni", explicase luni Jaime Abello, directorul Fundației Noul jurnalism ibero-american (FNPI), înființată și prezidată de Garcia Marquez în 1994, cu sediul central la Carthagena (Columbia).

"Era o persoană care iubea această țară, care îi era foarte recunoscător și care se simțea la fel de mexican ca oricare altul", a afirmat Abello pentru postul de radio MVS.

Luni, britanicul Gerald Martin, autor al unei biografii a lui Garcia Marquez, a explicat că ceremonia mexicană urma să aibă un caracter laic. "El nu era un om religios, dar respecta credințele altora; ca și mama sa, aproape toată familia era foarte catolică."

"Garcia Marquez și-a obținut independența foarte tânăr. El nu avea aceste idei religioase, era mai degrabă un umanist", a spus Martin la postul de radio columbian Caracol.

În Columbia, ţara natală a marelui scriitor, autorităţile au pregătit de asemenea omagierea "celui mai mare columbian din toate timpurile", potrivit președintelui Santos, care va participa marți la o ceremonie solemnă în catedrala din Bogota, unde Orchestra simfonică națională va interpreta 'Recviemul' de Mozart.

Miercuri, 23 aprilie, Ziua internațională a cărții, guvernul columbian a programat lectura în masă a romanului 'Colonelului nu are cine să-i scrie' (1961) în peste 1.000 de biblioteci publice, parcuri și colegii, al cărui prim cititor va fi președintele columbian.

Columbia aşteaptă decizia pe care o va lua familia asupra destinației finale a cenușii lui Garcia Marquez, ea putând fi împărțită între Mexic și Columbia, unde ar fi posibil să fie depusă în orașul său natal, Aracataca.

Mercedes Barcha "spune că este o decizie dificilă care va fi luată la timpul său", a indicat Rafael Tovar pentru televiziunea mexicană Milenio.