ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Socialista Michelle Bachelet a câștigat detașat duminică alegerile prezidențiale din Chile în fața conservatoarei Evelyn Matthe. După un prim mandat în 2006-2010, dna Bachelet a fost aleasă cu peste 60% din sufragiile exprimate duminică, potrivit primelor rezultate parțiale din 56% din birourile electorale, transmite Agerpres.

"Este clar, ea a câștigat. Noi o felicităm. Apoi, îi voi face personal o vizită", a recunoscut public doamna Matthei.

Mare favorită, Michelle Bachelet, 62 de ani, medic de formație și prima femeie aleasă la conducerea unei țări sud-americane în 2006, a confirmat pronosticurile care îi promiteau o victorie foarte confortabilă. În cursul campaniei, fosta președintă a promis să demareze în primele 100 de zile după alegerea sa un ambițios program de reforme.

Acest program se bazează în special pe o revizuire a Constituției din 1980, moștenită de la dictatură, o reformă fiscală vizând o creștere a impozitării societăților de ordinul a 8 miliarde de dolari (3% din PIB), destinată în special unei reforme a sistemului educativ pentru a institui o educație publică de calitate, ameliorarea sistemului de sănătate și a serviciilor publice.

La închiderea urnelor, duminică, birourile de votare erau aproape goale de mai multe ore, în timp ce temperatura la Santiago urcase până la 32 grade C și cumpărăturile de Crăciun se desfășurau din plin, au constatat reporterii AFP.

Peste 13 milioane de alegători — dintr-o populație de circa 16,5 milioane de locuitori — au fost chemați la urne. Absenteismul a depășit 50% în primul tur și s-ar putea accentua din cauza importantului avans al dnei Bachelet, a apropierii Sărbătorilor de sfârșit de an, a vacanței școlare, precum și a absenței unei mize reale, potrivit analiștilor.

"Pentru Chile, este prima alegere prezidențială cu vot voluntar", a amintit în cursul zilei dna Bachelet. Abolirea votului obligatoriu datează din 2011. La alegerile municipale din octombrie 2012, absenteismul a atins 60%.