ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană de la Bruxelles îşi va da azi acordul pentru ca România să poată continua să gătească celebri micii după reţeta tradiţională, în condiţiile în care, potrivit noii liste a aditivilor alimentari aprobate în iunie 2013, este interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în prepararea produsului.

Oficialii europeni au anunţat iniţial că vor interzice toate produsele alimentare care conţin bicarbonat de sodiu pentru a-i proteja pe consumatori. În urmă cu un an însă, Bucureştiul a solicitat, prin intermediul Asociaţiei Române a Cărnii, ca micii să fie incluşi în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger şi de cârnatul chorizo.

Conform unei analize ZF, micii sunt în România o piaţă unde se fac afaceri de 50 de milioane de euro anual, dar o bună parte fiind acoperită de vânzările la negru. Datele arată că anual se produc şi se vând aproximativ 22.000 de tone de mici din care o bună parte este acoperită de lunile mai, august şi septembrie, atunci când consumul este dublu faţă de celelalte luni.

Cum au apărut micii


Micul sau mititelul este un produs tradiţional românesc, dar istoria sa nu este una foarte lungă. Celebrul preparat culinar a apărut din întâmplare, la un restaurant din vechiul Bucureşti. Localul lui Iordache Ionescu era renumit pentru carnatii la gratar. Legenda spune ca într-o seară cu mulţi clineţi, restaurantul a rămas fără materia primă pentru cârnaţi şi anume fără maţe. Patronului i-a venit idee de a pune carnea direct pe grătar.

Pentru consistenţă, Iordachi a adăugat amestecului de carne câteva condimente şi bicarbonat şi i-a făcut mai scurţi decât cârnaţii obişnuiţi. Succesul a fost enorm şi noul preparat a devenit din aceea seară specialitatea casei şi unul dintre simbolurile culinare ale României. Acest preparat inedit a primit numele de "mic" de la umoristul Nicolae T. Orăşanu, care frecventa restaurantul lui Iordachi aflat pe strada Covaci.