Mihai Eminescu scrie la ActiveNews. Azi, despre originea lui

Începând de azi avem imensa onoare de a fi colegi de redacție cu
marele nostru înaintaș, gazetarul Mihai Eminescu, ale cărui analize și
editoriale impresionante sunt, de foarte multe ori, perfect valabile și
astăzi.
Vom încerca să publicăm zilnic câte un articol scris de Eminescu cam în aceeași zi, din toamna veacului său, folosind ediția critică monumentală a Academiei Române întemeiată de Perpessicius și îngrijită de regretatul eminescolog Dimitrie Vatamaniuc, care la rândul său a reușit înainte de moarte să publice o Ediție Integrală Mihai Eminescu, în 11 volume, la Editura Național, pe care v-o recomandăm cu deosebită căldură. Nu trebuie să lipsească din nici un cămin românesc.
Volumele beneficiază de contribuția cea mai autorizată și îndreptățită în ceea ce privește îngrijirea lor și, în plus, prin această inedită apariție editorială se are în vedere o reunire în premieră a întregii opere a poetului, precum și ordonarea materialului scris, astfel încât să reiasă legătura dintre textele poetului, viața literară și mișcarea științifică europeană a momentului.
Ediția publicată de Editura Național restabilește ordinea în succesiunea volumelor și le tipărește după natura scrisului eminescian – poezie, proză, dramaturgie, lucrări științifice. Textele lui Eminescu sunt tipărite integral, fără imixtiuni în scrisul său, ediția aducând completări la volumele anterioare. Prezenta ediție Mihai Eminescu are ca text de bază ediția academică, inițiată și îngrijită de Perpessicius începând cu anul 1939, ediție ce se înscrie drept cea mai importantă realizare editorală consacrată unui scriitor român la sfârșit de secol. Aceasta reunește creația literară a poetului, poezia, proza și dramaturgia, la care se alătură – în ediția de față – publicistica și corespondența. Perpessicius a reușit, în 1963, după ani de muncă acerbă, să ducă spre lumina tiparului șase volume, care acoperă două secțiuni din opera poetului – poezia și literatura de inspirație populară. Apoi, marele critic a abandonat elaborarea ediției integrale, după ce și-a pierdut vederea în munca de uzură a descifrării manuscriselor.
Astfel, el a adresat, în 1963, o scrisoare deschisă către viitorul editor eminescian al anului 2000, în care menționează faptul că o viață de om nu ajunge pentru editarea întregii opere a lui Eminescu și că era îndoielnic că cititorul va putea avea pe masă, la acea dată, ediția „în multe volume, integrală și critică". Previziunea sa părea să se îndeplinească.
Ediția Vatamaniuc include traducerile, notele de curs și transcrierile, cu mare pondere, ca spațiu, în manuscrisele lui Eminescu și importante pentru stabilirea de relații cu opera originală și cunoașterea orizontului său intelectual.
Eminescu este, pe de altă parte, ziaristul cu cea mai mare deschidere spre presa străină, îndeosebi cea germană. Din suta de publicații străine, niciuna nu se găsește la bibliotecile din România. Acest neajuns a fost remediat, în mare parte, prin investigațiile întreprinse de domnul Acad. Dimitrie Vatamaniuc la Biblioteca Națională din Viena și la Biblioteca Națională din Paris.
Ținând cont de amploarea și de anvergura fără precedent ale acestei ambițioase ediții, pentru pregătirea căreia au fost necesari mulți ani de studiu și de muncă consecventă, ne permitem să anticipăm că viitorul nu va mai pune la dispoziția culturii românești, poate nu prea curând, poate niciodată, o altă ediție de asemenea proporții.
Eminescu se află în Mileniul al III-lea într-o situație care merită să rețină atenția atât a poporului său, pe care l-a iubit atât de mult, cât și a lumii întregi. S-a tipărit integral opera sa literară, științifică, traducerile, corespondența și s-au tipărit, prin grija academicianului Eugen Simion, și manuscrisele eminesciene. Perpessicius, inițiatorul primei ediții integrale a operei eminesciene, avea dreptate să afirme, în încheierea scrisorii deschise către editorul anului 2000, că fiecare dintr-înșii ne vom fi făcut, în felul său, datoria, se scrie în prezentarea Ediției.
Încercăm la rândul nostru să ne facem datoria, prezentând primul text, iată, din 23 septembrie 1881, publicat în ziarul Timpul, unde Eminescu era prim-redactor, un adevărat magister factotum, în care Românul Absolut își apără magistral și amuzant originea românească.
Îl puteți citi la rubrica de OPINII.
In Memoriam Dimitrie Vatamaniuc

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)