Între multitudinea de argumente folosite în disputa legată de libertatea de exprimare şi cât de departe poate merge, a apărut ca întotdeauna, şi comparaţia între Franţa şi România, în sensul în care cei din Hexagon ar fi mult mai toleranţi şi avansaţi decât românii.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Pentru a-i contrazice însă pe cei care susţin o "inferioritate" a românilor, teologul şi politicianul Mihail Neamţu, a dat un exemplu mai mult decât grăitor. El a amintit că acum 10 ani, chiar în Postul Crăciunului, activista Alina Mungiu a acceptat dramatizarea unei piese de teatru intitulată "Evangheliştii", care blasfemia şi insulta chiar pe Iisus Hristos.

"E greu să vezi registrul comic din „Evangheliștii” care-l potretizează pe apostolul Pavel drept criminal și pe „învăţătorul din Nazaret” ca pe-un trist amant, iubit de-o ficțională Elena.

Mai mult, regizorul care-a pus în scenă piesa doamnei Mungiu s-a făcut remarcat ulterior (în 2008) pentru piesa „Hai sa facem sex".

Sugestia unui act sexual între Maria Magdalena și Iisus apre în contextul reiterării scenei spălării picioarelor. Iată deci o scriere fără haz, dar premiată de UNITER în 1993",  a afirmat Neamţu pentru Radardemedia.ro.

Neamţu mai afirmă că se spun numeroase insulte despre creştinii ortodocşi din România, dar realitatea demonstrează că nu sunt adevărate.

"S-a spus despre creștinii ortodocși din România, despre pupătorii de moaște și băutorii de aghiazmă, că sunt „niște țărani”, „fundamentaliști” sau „retrograzi”.

Nu cred că-i așa. O probă o constituie reacția la blasfemia produsă și celebrată acum câțiva ani de Alina Mungiu-Pippidi. În pofida grosolăniilor violente imaginate de această scriitoare la adresa lui Isus Hristos și-a apostolului Pavel, nimeni și nimic nu i-a periclitat dreptul de-a scrie.

E proba faptului că-n România se poate înjura, se poate batjocori și se poate minți, într-un climat de indiferență și toleranță.”