ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Între multitudinea de argumente folosite în disputa legată de libertatea de exprimare şi cât de departe poate merge, a apărut ca întotdeauna, şi comparaţia între Franţa şi România, în sensul în care cei din Hexagon ar fi mult mai toleranţi şi avansaţi decât românii.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Pentru a-i contrazice însă pe cei care susţin o "inferioritate" a românilor, teologul şi politicianul Mihail Neamţu, a dat un exemplu mai mult decât grăitor. El a amintit că acum 10 ani, chiar în Postul Crăciunului, activista Alina Mungiu a acceptat dramatizarea unei piese de teatru intitulată "Evangheliştii", care blasfemia şi insulta chiar pe Iisus Hristos.

"E greu să vezi registrul comic din „Evangheliștii” care-l potretizează pe apostolul Pavel drept criminal și pe „învăţătorul din Nazaret” ca pe-un trist amant, iubit de-o ficțională Elena.

Mai mult, regizorul care-a pus în scenă piesa doamnei Mungiu s-a făcut remarcat ulterior (în 2008) pentru piesa „Hai sa facem sex".

Sugestia unui act sexual între Maria Magdalena și Iisus apre în contextul reiterării scenei spălării picioarelor. Iată deci o scriere fără haz, dar premiată de UNITER în 1993",  a afirmat Neamţu pentru Radardemedia.ro.

Neamţu mai afirmă că se spun numeroase insulte despre creştinii ortodocşi din România, dar realitatea demonstrează că nu sunt adevărate.

"S-a spus despre creștinii ortodocși din România, despre pupătorii de moaște și băutorii de aghiazmă, că sunt „niște țărani”, „fundamentaliști” sau „retrograzi”.

Nu cred că-i așa. O probă o constituie reacția la blasfemia produsă și celebrată acum câțiva ani de Alina Mungiu-Pippidi. În pofida grosolăniilor violente imaginate de această scriitoare la adresa lui Isus Hristos și-a apostolului Pavel, nimeni și nimic nu i-a periclitat dreptul de-a scrie.

E proba faptului că-n România se poate înjura, se poate batjocori și se poate minți, într-un climat de indiferență și toleranță.”