ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a participat duminică la Congresul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), ocazie cu care a trasat un tablou interesant al situației geopolitice create de Uniunea Europeană (UE) în răsăritul european, potrivit publicației ziarulnational.md. Astfel, potrivit fostului șef de stat de la Tbilisi, din perioada ianuarie 2004 - noiembrie 2013, Republica Moldova va avea doar de câștigat de pe urma aderării la Uniunea Europeană, întrucât, în trecut, nu a fost folosită de Rusia decât "pentru ca tancurile ruse să intre în România".

O altă declarație interesantă a fost cea legată de temerile Ucrainei că desprinderea economică de Rusia ar putea provoca diverse probleme: Mihail Saakașvili a liniștit Chișinăul și a dezvăluit că economia Georgiei "a crescut de trei ori" după embarogoul impus de Moscova.

Toate declarațiile de la Chișinău ale lui Mihail Saakașvili:
·Statele noastre (Georgia și R. Moldova - n.r.) se aseamănă în mare parte prin faptul că am fost la fel de asuprite. Ne-au agățat greutăți atât de grele, încât să nu putem fugi niciodată nicăieri și nici măcar să ne ridicăm în picioare. Ne-au făcut autonomii. Nouă ne-au luat teritorii, vouă v-au luat munții și ieșirea la mare, pentru că știau că R. Moldova, la fel ca și țara mea, nu va accepta să rămână ocupată și va înțelege că locul ei este în Europa. Noi am stat pe loc timp de nouă ani după destrămarea URSS, dar acum am înțeles că trebuie să mergem mai departe.

·Când am venit pentru prima dată în R. Moldova, am văzut un popor deosebit și o guvernare de groază care nu i se potrivea deloc. Nu sunt compatibile stelele europene și secera și ciocanul. Secera și ciocanul se potrivesc stelei sovietice, nu stelelor europene.

·Un timp, Georgia era cea mai coruptă și criminală țară din spațiul postsovietic. Am reușit să urcăm de pe locul 138 pe locul opt în topul țărilor cu cele mai bune condiții de desfășurare a afacerilor. Astăzi, potrivit datelor Uniunii Europene, Georgia este una dintre cele mai puțin corupte țări din lume. Mai puțin coruptă chiar decât Germania, Elveția.

·Astăzi, în R. Moldova există o echipă guvernamentală dintre cele mai bune. Sunteți mai buni decât noi. Nu trebuie să vă temeți de presiunile Rusiei. De când Rusia a introdus embargo pentru produsele georgiene, economia noastră a crescut de trei ori. Ucraina se scuză astăzi că nu are încotro, pentru că depinde de Rusia. În Georgia, cei care au constituit opoziția mea și care au venit astăzi la guvernare m-au acuzat că voi distruge economia națională prin politica externă promovată. Astăzi, ei declară cu mândrie că noi nu depindem deloc de Rusia. Nu trebuie să depindem de nimeni, decât de noi înșine.

·UE spune: vă vom permite circulația fără vize, vă vom oferi subsidii, vă vom repara drumurile. Am mers pe drumul de beton construit de URSS, el a fost construit pentru ca tancurile ruse să intre în România. Le era indiferent de moldoveni. UE construiește adevărată infrastructură, adevărate școli, universități, drumuri. Ceilalți ne amenință că, dacă nu venim să ne înțelegem cu ei, vor distruge totul. Ne invită să mergem în cartiere întunecoase la 3 de noapte, ca să ne înțelegem. Noi nu mai mergem la nicio înțelegere cu ei fără protecția UE. Dacă ne vom duce la înțelegeri, vom lua cu noi UE. Unica posibilitate pentru țări mici ca ale noastre este ca, atunci când mergem la discuții cu huligani mari ca Rusia, să avem prieteni mari ca UE.

·Țara voastră are un viitor frumos. Noi demult suntem în căutarea unui partener. Este complicat când rămâi singur. Ucraina a făcut un pas înapoi. Viitorul UE se scrie astăzi nu la Kiev, Moscova și, din păcate, nici la Tbilisi, ci la Chișinău. Cu siguranță vom bea împreună șampanie și e de dorit să fie moldovenească.

Reamintim că, potrivit unui sondaj Gallup, locuitorii din Republica Moldova regretă dispariția statului sovietic în proporție de 42%, dar numai 26% consideră că independența de Moscova a fost benefică, în timp ce 10% nu au putut aprecia, iar 22% au răspuns fie “nu știu”, fie au refuzat să răspundă, în timp ce, potrivit datelor unui sondaj publicat miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, ”Vox Populi – noiembrie 2013. Republica Moldova între opţiunea europeană şi euro-asiatică”, doar 46% din populaţie ar vota pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, puțin peste 20% ar vota împotrivă, iar aproximativ o treime s-au declarat indecişi sau nu ar participa la vot.