ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 3.000 de credincioşi au participat astăzi la pelerinajul de la mormintele necunoscute ale episcopilor martiri de la Sighet, organizat de Biserica Greco-Catolică în fiecare an în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai.

Oamenii au plecat de la Muzeul Memorial Sighet înspre "Cimitirul Sărăcilor", unde a avut loc slujba în memoria reprezentanţilor clerului decedaţi în închisorile comuniste, informează Radio România Actualități.

"Este deja o tradiţie de peste 10 ani de când în a doua sâmbătă din luna mai Biserica Catolică din România organizează acest pelerinaj în memoria episcopilor, preoţilor şi credincioşilor care şi-au dat viaţa pentru credinţă în închisorile comuniste. Este reprezentativă închisoarea de la Sighet deoarece aici au decedat în acea perioadă de tristă amintire patru episcopi: trei episcopi greco-catolici şi episcopul romano-catolic Anton Durcovici, beatificat la Iaşi",a spus Vasile Iusco, părinte protopop greco-catolic de Sighet.

La închisoarea de la Sighet au fost încarcerate în timpul regimului comunist şi personalităţi marcante ale societăţii româneşti, printre care Iuliu Maniu, Constantin Argetoianu, Constantin I.C Brătianu, Radu Portocală, dar şi Corneliu Coposu, cel care a devenit liderul opoziţiei din România postcomunistă.