ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe mii de persoane au ieșit în Piața Universității din Capitală pentru a protesta împotriva legii care dă posibilitatea demarării proiectului canadienilor de la Roșia Montană Gold Corporation, informează corespondentul ActiveNews.

Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat recent demararea explorării miniere de la Roșia Montană, în ciuda opoziției vehemente a societății civile și a mediului academic românesc.După  mai multor zile de promovare prin social-media, mai multe mii de persoane au răspuns apelului ONG-urilor care se opun proiectului, protestând mai multe ore în Piața Universității.

Aceștia au manifestat pașnic, plecând în marș spre sediul Guvernului din Piața Victoriei, neînregistrându-se niciun incident reprobabil. Participanții au scandat lozinci împotriva proiectului RMGC precum și a clasei politice.

Proteste similare au avut loc în mai multe orașe din țară și străinătate, inclusiv în orașe precum Madrid, Belgrad sau Berlin.

Exploatarea minieră de la Roșia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016 dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament. Acordul dintre acționarul majoritar al RMGC, Gabriel Resources și Guvern, prevede ca Statul Român să aibă o participare de doar 6%.

Conform firmei canadiene, proiectul ar trebui să genereze aproximativ 600 de locuri de muncă. Zăcământul aurifer este estimat la peste 18 miliarde de dolari, din care România ar trebui să primească 1 miliard. Proiectul canadian a fost susținut de președintele Traian Băsescu.

Actualul premier s-a pronunțat împotriva proiectului pe vremea când Uniunea Social Liberală era în opoziție.