Mai multe mii de persoane au ieșit în Piața Universității din Capitală pentru a protesta împotriva legii care dă posibilitatea demarării proiectului canadienilor de la Roșia Montană Gold Corporation, informează corespondentul ActiveNews.

Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat recent demararea explorării miniere de la Roșia Montană, în ciuda opoziției vehemente a societății civile și a mediului academic românesc.După  mai multor zile de promovare prin social-media, mai multe mii de persoane au răspuns apelului ONG-urilor care se opun proiectului, protestând mai multe ore în Piața Universității.

Aceștia au manifestat pașnic, plecând în marș spre sediul Guvernului din Piața Victoriei, neînregistrându-se niciun incident reprobabil. Participanții au scandat lozinci împotriva proiectului RMGC precum și a clasei politice.

Proteste similare au avut loc în mai multe orașe din țară și străinătate, inclusiv în orașe precum Madrid, Belgrad sau Berlin.

Exploatarea minieră de la Roșia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016 dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament. Acordul dintre acționarul majoritar al RMGC, Gabriel Resources și Guvern, prevede ca Statul Român să aibă o participare de doar 6%.

Conform firmei canadiene, proiectul ar trebui să genereze aproximativ 600 de locuri de muncă. Zăcământul aurifer este estimat la peste 18 miliarde de dolari, din care România ar trebui să primească 1 miliard. Proiectul canadian a fost susținut de președintele Traian Băsescu.

Actualul premier s-a pronunțat împotriva proiectului pe vremea când Uniunea Social Liberală era în opoziție.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews