ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Mina de uraniu de la Grinţieş rămâne închisă deocamdată, potrivit ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, care susţine că proiectul, în care se vor investi aproximativ 100 de milioane de euro, încă nu a obţinut avizele de mediu, iar dosarul se află acum la Consiliul Local, informează Agerpres.

Mina nu are plan urbanistic zonal (PUZ), iar proprietatea a fost modificată. Noi am dispus Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ să restituie toată documentaţia către agentul economic. Pentru obţinerea acordul de mediu sunt mai multe etape. Prima etapă este de schimbare a PUZ-ului. Dacă trece, apoi este vorba de hotărârea consiliului local. Mingea este la Consiliul Local Grinţieş după care putem discuta pe partea de procedură.



Compania Naţională a Uraniului a solicitat Ministerului Economiei deschiderea unui nou zăcământ de uraniu, aflat în comuna Grinţieş. Singurul zăcământ de uraniu aflat în prezent în exploatare este cel de la Crucea (judeţul Suceava), dar experţii susţin că acesta este aproape epuizat.


Potrivit estimărilor, rezervele de uraniu de la mina Grinţieş pot asigura necesarul celor două reactoare de la Cernavodă, dar şi al celorlalte două reactoare ce ar putea fi date în folosinţă în următorii ani.


Prospecţiunile de la mina Grinţieş au început în anii '60 şi au durat aproape 50 de ani, iar în anul 2001 cele 29 de galerii ale minei au fost închise. Localnicii afirmă că extracţia propriu-zisă a uraniului a durat, în total, doar aproximativ şase luni. Între timp, zona pe care se află galeriile a fost retrocedată şi se află în proprietate privată.