ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că avizul instituţiilor religioase pentru angajarea profesorilor de religie respectă un anumit specific al acestui tip de învăţământ, precum în cazul şcolilor militare sau medicale.

Pricopie face referire la acordul semnat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte, care "prevede că încadrarea profesorilor de religie se va face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă". Acest protocol a fost, aşa cum era de aşteptat, contestat de către ASUR(Asociaţia Socialist Umanistă din România, n.r.)

Pricopie a mai precizat că acest gen de acord există pentru toate cultele.

"Lucrul ăsta se întâmplă pentru toate cultele, într-o formă sau alta. Parctic, acum s-a adus în actualitate acest lucru şi s-a pus în acord cu legislaţia. Protocolul a fost semnat de către cele trei instituţii, respectiv Biserica Ortodoxă Română, Secretariatul pentru Culte şi Ministerul Educaţiei. Nu-i vorba de un amestec al Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele şi cu Ministerul Sănătăţii, învăţământul militar se face în parteneriat, şi există prevederi specifice pentru învăţământul militar, în colaborare cu Ministerul Apărării sau cu Ministerul de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ specific, de exemplu, Facultăţile de Teologie, în momentul în care reglementezi un anumit lucru să ţii cont de specificul acestei specializări", a afirmat ministrul.

Protocol semnat între Ministerul Educaţiei şi BOR: Patriarhia va avea controlul în privinţa profesorilor, manualelor şi orelor de religie