ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Muncii din România, Mariana Câmpeanu, a oferit un interviu publicației Financial Times în care a atras atenția că migrarea forței de muncă din România cu o înaltă calificare în străinătate și problema emigrării tinerilor va avea un "efect dezastruos" asupra economiei, la fel ca și ritmul îmbătrânirii populaţiei, care este cel mai ridicat din Europa. Printre măsurile pe care Guvernul le-a luat, Mariana Câmpeanu a enumerat: alocarea a 100.000 de euro pentru începerea unei noi afaceri, subvenţii pentru scăderea costurilor ipotecare la achiziţionarea primei case şi o serie de subvenţii pentru antreprenorii care investesc în agricultură.

Potrivit ministrului, România mai este decisă să atragă investiţii din economiile Europei Occidentale, pentru a convinge emigranţii să revină acasă şi să lucreze pentru multinaţionale.

Momentan, deşi migraţia netă s-a aplatizat anul trecut - perioada de vârf a fost imediat după aderarea la UE - ministrul Muncii din România a declarat că ţara începe acum să simtă efectele exodului care a avut loc în ultimul deceniu, în special plecarea doctorilor şi a profesioniştilor din IT care s-au îndreptat către Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie.
Problema nu este că oamenii părăsesc ţara ... acest flux a avut deja loc în urmă cu câţiva ani. În România, observăm cu claritate efectele negative ale emigrării forţei de muncă înalt calificate, în special doctori şi ingineri, care au început să fie o problemă pentru noi.

Problema nu este doar plecarea persoanelor cu înaltă calificare, ci şi plecarea multor tineri. Această tendinţă reprezintă o problemă pe care trebuie să o gestionăm în viitorul apropiat, deoarece ritmul îmbătrânirii populaţiei este cel mai ridicat din Europa.

Va fi dificil de menţinut avansul economiei fără angajaţi tineri.

Economia României a avut o evoluţie mai bună decât media europeană, datorită avansului din sectorul industrial şi din agricultură. Se estimează că anul trecut PIB-ul a crescut cu 2,2%, în timp ce rata şomajului este aproape la jumătate faţă de media din UE, de 11%.

Ministrul Muncii a recunoscut că inversarea tendinţei migraţiei va fi dificilă, deoarece salariile din România sunt mai degrabă comparabile cu cele din statele sărace în curs de dezvoltare decât cu standardele din UE.

UE apără dreptul de migrație a forței de muncă


Interviul Marianei Câmpeanu a apărut la o zi după ce Parlamentul European (PE) a emis o rezoluție prin care apără dreptul tuturor cetăţenilor din statele membre de a lucra în afara ţării lor întăreşte principiul liberei circulaţii, astfel că muncitorii români din străinătate se aşteaptă să fie trataţi fără discriminare şi cu respect.

PE a criticat astfel poziţia anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricţionare a acestui drept. "PE respinge total orice propunere de a plafona numărul de migranţi din UE, deoarece contrazice principiul din Tratat referitor la libera circulaţie a persoanelor". Europarlamentarii au cerut aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine.

De asemenea, se arată în textul adoptat, PE este îngrijorat de creşterea tendinţelor rasiste şi xenofobe dacă dezbaterea nu este abordată în mod raţional şi recunoaşte faptul că libertatea de mişcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide.

Rezoluţia solicită statelor membre să nu discrimineze lucrătorii mobili din UE în urma asocierii eronate a dreptului la liberă circulaţie în scopul găsirii unui loc de muncă cu presupuse abuzuri la adresa sistemelor de securitate socială şi subliniază că niciunul dintre statele membre care proclamă existenţa acestei probleme nu a prezentat CE dovezi în acest sens.

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să monitorizeze sistematic şi detaliat modul în care se respectă dreptul fundamental la liberă circulaţie a lucrătorilor din UE.