ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a ţinut să-i liniştească pe cei care se aşteaptă la scumpiri în lanţ după data de 1 aprilie, când va intra în vigoare supra acciza la combustibili.

Doina Pană susţine că Puterea n-ar avea niciun interes să determine scumpiri într-un an electoral.

"Şi anul trecut au fost nişte spaime uriaşe legate de scumpiri, dar raportat la sfârşitul anului 2012, în 2013 a scăzut preţul zahărului cu 10%, al uleiului cu aproape 9%. În ce priveşte carburanţii, sunt calcule economice fundamentate şi apoi credeţi că în an electoral chiar avem chef să determinăm creşteri de preţuri?", a spus Doina Pană.

Ea a dat ca exemplu transportatorii din România, spunând că numai 5% dintre aceştia sunt deranjaţi de supra acciză.

"M-am întâlnit de foarte multe ori cu transportatorii şi când ameninţau cu greva generală. Cei care ameninţau reprezentau un segment de 5% din totalul transportatorilor mari. Transportatorii, care ar fi trebuit să facă gălăgie dacă era aşa, erau prezenţi la masă, nu reclamau absolut deloc această acciză. Ce reclamau era o paritate între noi şi turci, că turcii intră cu nişte facilităţi. Nicidecum nu era principala lor revendicare faptul că va creşte această acciză. Cine e mulţumit când există şansa ca preţul să crească? Nu mă aştept la proteste şi greve. Am convingerea că nu va fi explozia de preţuri la care se aşteaptă pesimiştii, ca să nu zicem cei care nu sunt bine intenţionaţi", a comentat ea.

Guvernul introduce o supra acciză la combustibili începănd cu 1 aprilie, fiecare litru de benzină şi motorină fiind taxat cu căte 7 eurocenţi în plus.

Această măsură va determina creşterea preţului la combustibil cu 40 de bani pe litru.