ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că ponderea produselor româneşti din magazinele mari deschise în România nu este una mulţumitoare, dar producătorii trebuie să înţeleagă că pot schimba lucrurile în bine numai prin asociere, conform Agerpres.

„Nu sunt mulţumit de ponderea legumelor şi fructelor româneşti din magazinele din România. De aceea, prin fondurile europene pe care le avem la dispoziţie - PNDR 2014-2020, facem tot posibilul să creştem capacitatea de producţie din România. Vom mări, cel puţin la sere, fondul de investiţii, de la un milion de euro la 3 milioane de euro pentru fiecare beneficiar ce vrea să intre într-o astfel de afacere. Pe de altă parte, mi-aş dori să văd şi micii producători în hypermarketuri, dar cu toţii trebuie să înţeleagă că pot fi şi pot ajunge acolo numai dacă sunt asociaţi. Şi nu numai să producă în comun, ci şi să comercializeze în comun. Astfel, pot accesa fonduri pentru a face depozite de colectare la nivelul mai multor comune”, a menţionat Constantin.

Oficialul a precizat, totodată, că o alocare de 635 milioane de euro stabilită pentru perioada 2014-2020 va ajuta comunităţile locale să dezvolte capacităţi de producţie prin intermediul asocierilor.

„Avem un proiect (...) în care prin grupurile de acţiune locală care vor avea o alocare de 635 milioane de euro pentru 2014-2020, în aşa fel încât acele 7-10 comune câte sunt în arealul respectiv să poată să dezvolte în fiecare sat solarii sau capacităţi de producţie. Pentru ele să avem un depozit care să aparţină acelor familii, dar şi o fabrică de micro-procesare, astfel încât să existe valoare adăugată. Principiul de a avea integrată producţia în România vine exact pentru a găsi mai multe produse româneşti cu valoare adăugată în centrele de comercializare”, a explicat ministrul Agriculturii.