ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a promis că agricultorii care au raportat pagube din cauza căderilor de grindină vor fi despăgubiți ”printr-o schemă de minimis similară celei aplicate în 2012”, însă nu înainte de evaluarea pierderilor, potrivit Agerpres. Demnitarul susține că aceste despăgubiri vor fi acordate şi către persoane fizice nu numai către asociaţii dar, pe termen mediu, soluţia în astfel de situaţii o reprezintă fondurile mutuale.
Nu avem încă finalizată o evaluare exactă a pagubelor. Au fost pagube în jurul Bucureştiului atunci când a căzut grindina şi acolo cu siguranţă vom găsi soluţii să intervenim, pentru că au fost solarii distruse. Cred că vă amintiţi că în anul 2012 una dintre primele măsuri pe care le-am luat a fost să-i ajutăm pe cei din zona Galaţiului afectaţi de căderi de zăpadă. Vom face tot posibilul ca acum să-i ajutăm printr-o schemă de minimis pe cei care au avut acum aceste necazuri.

Soluţia pe termen mediu, am mai spus-o, o reprezintă fondurile mutuale. Avem legislaţie pregătită, avem fonduri europene imediat ce se aprobă PNDR şi atunci toţi cei care vor fi membri, prin contribuţia ministerului şi prin fonduri europene, vor primi despăgubiri.

Au fost şi anumite suprafeţe afectate de precipitaţii, dar nesemnificative, însă în anumite zone, precum Călăraşi şi Ialomiţa, nu au căzut precipitaţii. În timp ce în Mehedinţi erau căderi masive în Ialomiţa se iriga. Cred că pentru agricultură ar mai trebui să avem ceva ploi în luna mai. Până acum culturile de toamnă arată foarte bine, dar nu vreau să fac estimări pe producţii pentru a nu influenţa într-o formă sau alta preţurile, dar eu zic că sunt premise foarte bine şi anul acesta.