ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Senatorul PSD Mircea Geoană i-a criticat dur sâmbătă pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi pe ministrul de Finanţe liberal, Daniel Chiţoiu. Obiecţiile sale au avut în vedere sintagma de "partid sovietic" adresată de Antonescu PSD la mijlocul săptămânii, după care şi-a exprimat profunda nemulţumire referitoare la colectarea taxelor din ultima perioadă. Acest schimb de replici vine la doar patru zile după ce vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a lansat ideea ca PSD şi PNL să participe pe liste comune la alegerile Europarlamentare din luna mai.

De remarcat însă că expresia "partid sovietic" a lui Crin Antonescu a fost făcută inclusiv la adresa PNL:
Eu glumesc și unii se supără, alții, cu mai mult simț al umorului, nu, și vorbesc despre natura sovietică a acestui partid. URSS avea teriotorii imense și totuși a vurt să ia Insulele Kurile. Natura asta sovietică, cu ghilimelele de rigoare, este în natura fiecărui mare partid, inclusiv a PSD, inclusiv a PNL.

Asta n-am vrut să o spun: ușor, domnilor! Până una, alta noi îl ținem pe domnul Victor Ponta prim-ministru, deocamdată, și pe urmă să mă susțineți voi pe mine la președinție. Nu am spus-o ca să jignesc pe cineva, ci pentru faptul că el este primul responsabil în acest moment de mersul proiectului USL.

Nu s-a întâmplat nimic între mine și Dan Voiculescu. Funcționăm înainte în USL. Nu joc teatru. Domnul Voiculescu a făcut niște declarații nerușinate. Dincolo de asta, eu nu am reluat azi tema, decât ca răspuns la o întrebare.Cel mai tare m-a deranjat când a zis că PNL are un comportament imoral față de PSD sau când a afirmat că facem bezele față de președintele Băsescu.

Replica lui senatorului Mircea Geoană nu a fost însă lipsită de duritate:
Ştiţi ce le spun eu liberalilor? Ieşiţi în ring şi măsuraţi-vă forţele cu cetătenii României şi o să vedeţi ce voturi primiţi şi ce voturi primim noi. Iar aceste minuscule formaţiuni din jurul lui Traian Basescu nu o să adune nici măcar cât sala asta, 700 de voturi. Eu sunt un om calm şi răbdator care are capacitatea să înţeleagă, dar atunci când Antonescu, aliatul nostru şi candidatul nostru la USL, cel puţin astăzi, spune că partidul nostru, aliatul său principal, care i-a acordat paritate în Guvern deşi suntem dublu în talie faţă de dânşii, vine şi spune că suntem un partid sovietic. Noi, partid sovietic?

Nu poţi să îţi jigneşti aliaţii. Nu suntem un partid sovietic, dar cei care nu înţeleg să îşi respecte aliaţii de bună-credinţă atunci nu merită respectul nostru. Acest lucru trebuie spus mai clar. Si dacă vrea să stăm împreună şi vrea să se menţină la prezidenţiale, e necesar un singur lucru: respactaţi-vă partenerii pentru că şi noi vă respectăm pe dumneavoastră. Şi mai e o temă pe care domnul Băsescu o spune acum: faptul că în turul doi ar vota cu Antonescu şi nu cu Victor Ponta.Vă mulţumim, domnule preşedinte. Să ştiţi că îi faceţi un mare bine lui Ponta că spuneţi că votaţi cu Antonescu.

Mircea Geoană şi-a exprimat şi nemulţumirea că lipsa banilor de la buget împiedică Executivul să introducă o cotă de taxare regresivă în 2014, iar principalul vinovat de acest lucru este ministrul liberal Daniel Chiţoiu.
Există o prevedere pe care partidul nostru va trebui să o pună în aplicare de la anul, când sper că va fi mai bine, nu ca în ultimele luni, când colectarea taxelor a fost deazastruoasă din momentul în care un coleg de-al nostru a fost înlocuit de un liberal la Ministerul de Finanţe. Dacă ne apucăm să colectăm taxele mai bine, există posibilitatea ca în 2014 să introducem o cotă regresivă, cum scrie în programul de guvernare al nostru, al USL, de 16%, 12% şi 8%.

Acum, cea de 8% să vă spun sincer nu cred că o putem face acum, dar cea de 12% pentru românii care au venituri sub 20 de milioane de lei vechi, asta trebuie să o facem. Diferenţierea înseamnă reducerea fiscalităţii pentru cei cu venituri mici şi modeste. Asta trebuie să facă PSD într-o ţară europeană.

Declaraţiile de mai sus au fost făcute la Forumul Naţional România Europeană 2014-2012, care a marcat startul precampaniei pentru alegerile europarlamentare, la eveniment luând parte aproximativ 800 de social-democrat din Bucureşti, Buzău, Prahova, Brăila, Galaţi, Caraş Severin, Satu Mare, Dâmboviţa şi Argeş.