ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preafericitul Părinte Tihon, Arhiepiscop de Washington, Mitropolit al Americii și Canadei și Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii, au coliturghisit duminică la Sfântul Munte Grabarka din Polonia.
 
Duminică a fost sărbătorită Schimbarea la Față a Domnului, potrivit calendarului iulian nerevizuit ținut și de Biserica Ortodoxă a Poloniei, peste 10.000 de credincioși rugându-se împreună cu ierarhii.  
 
Din soborul slujitor au făcut parte mai mulți ierarhi din Biserica Ortodoxă Poloneză. După citirea textului biblic, Mitropolitul Tihon s-a adresat credincioșilor participanți și le-a spus că prin adunarea în rugăciune pe Muntele Sfânt Grabarka „noi actualizăm evenimentul Schimbării la Față a Domnului”, informează Basilica.
 
Muntele Grabarka este considerat pentru credincioșii ortodocși cel mai sfânt loc din Polonia. În acest munte sunt așezate Biserica „Schimbarea la Față a Domnului” și Mănăstirea închinată Sfintelor Maria și Marta.
 
Evenimentul a fost parte integrantă a vizitei oficiale efectuate de Mitropolitul Tihon în Polonia, în perioada 17-22 august 2018. Conducătorul Bisericii Ortodoxe Poloneze i-a mulțumit Mitropolitului Tihon pentru ocazia de a sluji împreună. Mitropolitul Sava i-a dăruit Mitropolitului Tihon o cruce și două engolpioane, iar Mitropolitul Tihon a oferit, la rândul său, o icoană reprezentând pe Sfântul Herman din Alaska.
 
La final, a fost sfințită o cruce înălțată în contextul aniversării a 100 ani de la redobândirea independenței Poloniei.