ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația fostilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena vă invită la ceremonia dezvelirii Monumentului comemorativ  închinat sutelor de familii de români nevoite să își părăsească locurile natale în timpul ocupației horthyste. Monumentul comemorativ de la Carei este primul de acest gen din țară și va fi amplasat în curtea-parc a bisericii românești greco-catolice Sfântul Apostol Andrei, lângă catargul cu drapel, sfințit în decembrie 2017.

Monumentul este ridicat după mai bine de trei ani de șicanări și piedici, într-un oraș în care primarul, viceprimarul și 12 din cei 19 consilieri locali sunt membri UDMR. Intrarea proiectului pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local a fost întârziată nouă luni, apoi varianta inițială a fost refuzată pe motiv că "nu putem umple orașul de cruci”, pentru ca după aceea să fie oferit ca amplasament un colț al unei stații de taxi din oraș. Nu la fel de dificil este să ridici în Carei monumente dedicate maghiarilor, două dintre acestea fiind lipsite si în prezent de autorizatie, relatează www.buletindecarei.ro. 

În urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Ardealul de Nord a fost ocupat de armata ungară, care a impus un regim odios pentru români. Limba română a fost interzisă și numai din zona Careiului au fost expulzate sau nevoite să se refugieze sute de familii de români. Monumentul a fost realizat prin contribuția financiară majoră a familiei Bertieanu din Carei, a Consiliului Județean, prin proiect depus de Asociația județeană a foștilor Refugiați și a domnului Mihai Pătruțescu. Manifestarea va avea loc duminică, 17 iunie 2018, de la ora 12,00, imediat după Sfânta Liturghie. Sunt așteptați toți cei care doresc să cinstească memoria românilor care au îndurat suferința pentru că au ales să își păstreze identitatea