Asociația fostilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena vă invită la ceremonia dezvelirii Monumentului comemorativ  închinat sutelor de familii de români nevoite să își părăsească locurile natale în timpul ocupației horthyste. Monumentul comemorativ de la Carei este primul de acest gen din țară și va fi amplasat în curtea-parc a bisericii românești greco-catolice Sfântul Apostol Andrei, lângă catargul cu drapel, sfințit în decembrie 2017.

Monumentul este ridicat după mai bine de trei ani de șicanări și piedici, într-un oraș în care primarul, viceprimarul și 12 din cei 19 consilieri locali sunt membri UDMR. Intrarea proiectului pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local a fost întârziată nouă luni, apoi varianta inițială a fost refuzată pe motiv că "nu putem umple orașul de cruci”, pentru ca după aceea să fie oferit ca amplasament un colț al unei stații de taxi din oraș. Nu la fel de dificil este să ridici în Carei monumente dedicate maghiarilor, două dintre acestea fiind lipsite si în prezent de autorizatie, relatează www.buletindecarei.ro. 

În urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Ardealul de Nord a fost ocupat de armata ungară, care a impus un regim odios pentru români. Limba română a fost interzisă și numai din zona Careiului au fost expulzate sau nevoite să se refugieze sute de familii de români. Monumentul a fost realizat prin contribuția financiară majoră a familiei Bertieanu din Carei, a Consiliului Județean, prin proiect depus de Asociația județeană a foștilor Refugiați și a domnului Mihai Pătruțescu. Manifestarea va avea loc duminică, 17 iunie 2018, de la ora 12,00, imediat după Sfânta Liturghie. Sunt așteptați toți cei care doresc să cinstească memoria românilor care au îndurat suferința pentru că au ales să își păstreze identitatea


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews