ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Culturii nu este interesat să cumpere aceste monumente istorice de importanţă naţională. Printre ele, Cula Greceanu, Castelul Contacuzino-Ghica şi Casa Memorială Ion Mihalache. Pentru opt dintre imobilele care au făcut istorie, o casă de licitaţii a găsit deja cumpărători.

După Castelul Pogany, alte opt imobile de patrimoniu vor fi vândute de o casă de licitaţii din Bucureşti. Majoritatea sunt monumente istorice de importanţă naţională, cu renume şi istorie. Însă statul nu le vrea, potrivit tvr.ro. În această situaţie sunt Cula Greceanu, Castelul Cantacuzino-Ghica- Iaşi, Castelul Teleki, Casa Memorială Ion Mihalache, Vila Stirbei  din Mamaia, Vila lui Ceauşescu din Predeal, Conacul Ciuceanu-Reviga şi Conacul Bujoiu.

Cula Greceanu de la Măldăreşti-Vâlcea este înscrisă în patrimoniul cultural-naţional şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, de 60 de ani. Aici, Adrian Pintea a fost protagonistul mai multor serii din filmele "Haiducii". După 500 de ani, cula este neschimbată. Ultima descendentă a Grecenilor a închiriat clădirea Consiliul Judeţean Vâlcea. Care a uitat să plătească chiria pe anul 2012, aşa că moştenitoarea a vrut să-l vândă statului. Preţul de pornire este de 450.000 de euro.

Ministerul Culturii nu a fost interesat nici de Casa Memorială Ion Mihalache, care costă 500 de mii de euro. Mai mulţi cumpărători s-au arătat interesaţi de Castelul Cantacuzino-Ghica, unde pot deschide un hotel sau un spital privat, şi de Castelul Teleki. Două persoane îşi doresc Conacul Ciuceanu de la Reviga, care este 36 de mii de euro.

Vila din Predeal, în care-şi făcea vacanţele Ceauşescu, înainte de a deveni şeful statului, a stârnit interesul unui român stabilit în Canada. Oferă 1 milion de euro.

Nici vila prinţului Barbu Ştirbei din Mamaia nu va rămâne fără cumpărător. Construită în 1930, pe malul mării de acelaşi arhitect care a proiectat şi casa de vacanţă a Reginei Maria, are o suprafaţă de peste 500 mp şi se vinde cu 450 de mii de euro.