ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia nu se lasă intimidată de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite, în urma anexării Crimeii. După ce importanți oficiali de la Moscova au fost incluși pe lista neagră a Occidentului, având interdicție de a călători în spațiul UE, iar activele deținute de ei pe teritoriul Uniunii au fost înghețate, toți au declarat că nici nu ar fi avut de gând să plece în vacanță, în afara Rusiei. Pentru a pune pe picioare infrastructura turistică a Crimeii, rușii sunt îndemnați sau chiar trimiși obligatoriu în vacanță în peninsulă.

În martie, după anexarea Crimeii de către Rusia, UE a decis să impună sancțiuni pentru 21 de oficiali din Rusia și Ucraina, interzicându-le să călătorească pe teritoriul Uniunii. Printre ei figurează trei comandanți militari ruși, premierul regiunii Crimeea, președintele Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente din Duma de Stat și înalți oficiali din cele două camere ale Parlamentului de la Moscova. După mai puțin de o lună, ministerul rus de Externe a emis un avertisment, în care cetățenii ruși erau avertizați să nu călătorească în SUA, riscând să fie arestați de americani, în contextul presiunilor la care este supusă Moscova. De altfel, notează ziarul rus Kommersant, același minister recomanda rușilor să evite, în această vară, călătorii în afara țării. Mulți responsabili din Federația Rusă, care nu sunt vizați de sancțiuni, au decis să nu plece în vacanță în afara Rusiei, în semn de solidaritate cu cei sancționați, dar și pentru a nu cheltui bani în ”țări inamice”, notează ziarul rus.

La rândul lor, membri ai partidului lui Putin, Rusia Unită, s-au lăudat peste tot că intenționează, în vara asta, să își facă vacanța în Crimeea, de-acum teritoriu rus. În plus, au demarat o campanie menită să atragă cât mai mulți ruși, cu destinația Crimeea. ”Noi mergem în Crimeea. Cine este cu noi?”, a sunat sloganul politicienilor deciși să facă din Crimeea cea mai vânată destinație de vacanță.

Angajații Gazprom și Transneft, destinație obligatorie

În lipsa entuziasmului general și a probabilității ca rușii de rând să aleagă, ca în anii trecuți, locuri de petrecere a vacanței în țări ca Turcia, Grecia sau Spania, puterea de la Moscova și-a pus în mișcare toate pârghiile. În mai, Agenția Federală de Turism, de stat, precum și alte firme de turism, au început să ofere reduceri mari la excursiile în Crimeea. Iar mai multe companii mari, cum ar fi giganții Gazprom și Transneft, au făcut deja rezervări pentru a-și trimite angajații în Crimeea, unde, la salariile de care se bucură, vor contribui la bunăstarea locală. În paralel, administrațiile regionale au scos sume mari de la buget pentru a umple hotelurile din Crimeea cu copii orfani sau persoane cu dizabilități, toți trimiși la relaxare în regiunea recent anexată.