ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Peste 400 de localnici din comune din Munţii Apuseni participă, vineri, la Gârda de Sus, la un protest faţă de "exploatarea excesivă" a pădurilor din regiune de către firma Holzindustrie Schweighofer, oamenii solicitând ca exploatarea materialului lemnos să fie făcută doar de locuitorii zonei.

Acţiunea de protest a fost iniţiată de un grup de localnici din Gârda de Sus, la ea participând locuitori din mai multe comune din Munţii Apuseni, precum Albac, Arieşeni, Gârda de Sus, Horea, Scărişoara şi Vadu Moţilor, în total peste 400 de persoane.

Protestatarii s-au adunat în centrul localităţii şi au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje prin care solicită să se oprească "exploatarea excesivă" a pădurilor din zonă.

"Oamenii sunt nemulţumiţi că o cantitate enormă de lemn este exploatată de firme şi vor să aibă şi ei dreptul să exploateze lemnul. Vor, de asemenea, exploatarea durabilă a pădurilor din Apuseni, deoarece se taie acum peste 10.000 de metri cubi de material lemnos anual", a spus primarul.

Potrivit acestuia, localnicii din zonă sunt nemulţumiţi şi de faptul că maşinile de mare tonaj care transportă lemnul exploatat distrug drumurile din zonă.

Protestatarii au redactat un memoriu pe care îl vor înainta preşedintelui Train Băsescu, premierului Victor Ponta şi ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, şi în care le solicită acestora să oprească "măcelul pădurilor".

"Noi, moţii, atragem atenţia Guvernului de a opri acest măcel al pădurilor, aşa câte au mai rămas, pentru a beneficia de acestea numai noi care locuim în Munţii Apuseni, pentru care şi-au dat viaţa eroii noştri Horea şi Avram Iancu", se arată în memoriu.

Potrivit documentului, moţii protestează faţă de "firmele străine (Holzindustrie) care exploatează şi transportă zi şi noapte imense cantităţi de masă lemnoasă din Munţii Apuseni. Contractul de exploatare fiind încheiat cu Holzindustrie de către Guvernul PSD condus de Adrian Năstase, pe perioada 2003-2013, şi prelungit de actuala guvernare".

"În urma acestui contract, noi, moţii, am rămas cu munţii goi, fără posibilitatea asigurată traiului, aceasta fiind pâinea de toate zilele a moţilor, deşi actualii politicieni ne lansează câte un slogan frumos precum ?Dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni? cu ce??", se arată în document.