ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat intenția Guvernului Ponta de a limita plata în numerar și a lăsat să înțeleagă faptul că această măsură nu va afecta economia subterană, dând ca exemplu și situația altor state. De asemenea, Isărescu a criticat și procedurile dificile prin care se pot face achiziții imobiliare, una din principalele cauze pentru care există "atâtea terenuri nelucrate".
Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash, deşi problema economiei gri şi a spălării banilor apare în multe state (...) Am văzut că se penalizează cumpărarea de teren cu numerar. Să-mi spună cum reuşim să aducem un biet bătrân cu 2.000 de metri pătraţi să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaştere a clientului.

Nici nu ştiţi câte formalităţi sunt pentru cumpărarea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu ştiu. Şi apoi ne minunăm că avem zone în paragină.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Ministrul de Finanțe are ca obiectiv interzicerea plății în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, iar atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscă o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei. Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.

Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.