ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va organiza duminică, 23 februarie, mai multe manifestări prin care va marca sărbătoarea iubirii la români, Dragobetele, specifică zonei de sud a ţării, Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea. În tradiția românească, Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie, marchează începutul primăverii și, în funcție de regiune, se mai numește Cap de primăvară, Sântion de primăvară, Ioan Dragobete, Drăgostiţele, Năvalnicul, Logodna sau Însoţitul Paserilor .

Astfel, potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, deschiderea sărbătorii va fi marcată în sala Gheorghe Focşa, prin expoziţia de fotografie 'Dragobetele sărută fetele', organizată în colaborare cu Asociaţia Bucureştiul Meu Drag ca şi lansarea de către Editura Paideia a volumului 'Dragostea în bucate'.

De asemenea, actorul Alexandru Nicolae Mihai îi va învăţa pe cei prezenţi 'Descântecul de Dragobete', iar Grupul de datini şi obiceiuri Cucii, din comună Brăneşti, judeţul Ilfov, îi vor 'atinge cu toiegele lor aducătoare de noroc', pentru a fi 'feriţi de ghinion tot anul'.

La 'Hora cântecului vesel' vă îndeamnă Alin Suceveanu, Andreea Chisăliţă, Loredana Streche, Narcisa Băleanu, Raluca Constanţa Burcea, Iulia Mihai, Alexandru Pătraşcu, Cornelia Tihon şi Daniel Bădoi, interpreţi de muzică populară ce vor aduce voia bună şi dorinţa de a juca o horă românească. Alin Suceveanu îi va învăţa pe oaspeţi 'Paşi în doi', propunând un concurs de dans popular, în timp ce Silvia Ciubotaru le va arăta, punct cu punct, pas cu pas, cum să realizeze 'cele mai frumoase cusături româneşti'.

Invitaţii speciali ai evenimentului vor fi membrii trupei Hara, care vor invita la fredonarea 'unor melodii de demult, sau de acum, îmbinând genuri muzicale precum folclor românesc, medieval şi pop'.

Nu în ultimul rând, oaspeţii Muzeului Satului vor putea târgui 'cele mai frumoase şi originale mărţişoare de dăruit şi de păstrat, precum şi 'mărţişoare' dulci, din bucătăria tradiţională şi produse bio', iar vizitatorii care îşi sărbătoresc onomastica în această zi - Dragă, Drăguţa, Dragoş, Drăgan - vor avea acces gratuit în muzeu, pe baza cărţii de identitate.