ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:07 Liderii NATO au decis miercuri întărirea fără precedent a pregătirii lor militare în fața Rusiei și "au luat notă” de oferta României de a găzdui un comandament terestru la nivel de armată. Tot în premieră, NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, din Georgia și din Republica Moldova.
 
Ucraina si Georgia sunt așteptate joi, în a  adoua zi a Summitului, pentru o discuție privind cooperarea la Marea Neagră. Liderii NATO recunosc, din nou, aspirațiile Ucrainei de a deveni membru NATO, după ce această idee îi fusese refuzată în 2008, la summitul de la București.
 
Macedonia a aprimit o invitație oficială de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, după ce autoritățile de la Skopje au soluționat disputa cu Atena privind denumirea țării. Pentru ca Macedonia să adere la NATO, este nevoie ca țara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum și să-și schimbe numele din punct de vedere constituțional. 
 
ACTUALIZARE 17:34 Donald Trump a calificat drept „delincvente'” țările NATO care alocă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare, a informat serviciul de presă al Casei Albe, citat de EFE, conform Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, (aceste țări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele'', a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO, care se desfășoară miercuri și joi la Bruxelles.

La summitul Alianței Nord-Atlantice din Țara Galilor, din 2014, țările NATO s-au angajat să aloce apărării 2% din Produsul Intern Brut pe parcursul unui deceniu, amintește EFE.

ACTUALIZARE 12:55 Reuniunea NATO de la Bruxelles a început cu un atac dur al liderului american la adresa Germaniei. Președintele Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters și dpa.

Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său "nepotrivit" cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2, a spus președintele american, care a îndemnat Germania să-și majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o „țară bogată”.

„Germania este prizoniera Rusiei pentru că își primește o mare parte din energie de la Rusia", a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii „plătesc miliarde și miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (...) Nu este normal”, a explicat Trump.

În același timp, potrivit liderului de la Casa Albă, ”SUA plătesc foarte mulți bani pentru a apăra Franța, Germania și pe toată lumea".

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenționează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menționa însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele inițiale anunțate evocă o majorare de până la 1,5%.

Germania a aprobat la finele lui martie construcția și exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia și Germania, lucrările de construcții urmând a fi realizate în 2018. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creșterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia și statele baltice susțin că ar crește și dependența UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.
 
Știrea inițială

Președintele american, Donald Trump, a acuzat din nou unele țări din NATO că sunt în urmă de mai mulți ani cu cheltuielile lor militare și a sugerat, de această dată, ca țările respective „să plătească” arierate Statelor Unite, transmite AFP. 
 
„Numeroase țări din NATO, pe care suntem așteptați să le apărăm, nu numai că nu-și respectă angajamentul de 2% (care este scăzut), dar de mai mulți ani sunt deficiente în plățile lor pe care nu le efectuează. Vor rambursa Statele Unite?”, a scris pe Twitter președintele american, care le cere constant europenilor să-și majoreze cheltuielile militare pentru respectarea angajamentului de 2% din PIB.Trump a scris acest mesaj de la bordul avionului prezidențial Air Force One, în timp ce se îndrepta spre summitul NATO organizat miercuri și joi la Bruxelles.
 
Cei 29 de membri ai NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile lor de apărare, însă până în prezent doar patru au ajuns la acest nivel - Grecia, Estonia, Marea Britanie și Statele Unite - iar alte patru - Lituania, Letonia, Polonia și România - vor ajunge la sfârșitul anului, a afirmat marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
 
Acest dezechilibru îl nemulțumește pe Donald Trump care consideră anormal ca Germania, prima economie europeană, să aloce numai 1,24% din PIB pentru apărare.
 
Președintele american a avertizat că summitul transatlantic organizat miercuri și joi la Bruxelles riscă să fie unul tensionat. Liderul administrației de la Washington a spus chiar că întrevederea din 16 iulie cu Vladimir Putin, de la Helsinki, ar putea fi mai ușoară decât reuniunea NATO.