ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate în Europa, a declarat că NATO va răspunde militar dacă Rusia va încerca să infiltreze trupe într-o ţară membră a alianţei, aşa cum a făcut înainte de a anexa peninsula ucraineană Crimeea, militari purtând uniforme fără însemne naţionale fiind dislocaţi când Rusia a intrat în Crimeea, în februarie, și cu toate că preşedintele rus Vladimir Putin a negat iniţial orice implicare, el a recunoscut în aprilie că forţele ruse au fost active în peninsulă, relatează The Moscow Times, citat de mediafax.ro.


Kievul şi guvernele occidentale aşteaptă să vadă dacă Moscova va interveni pentru a sprijini rebelii din estul Ucrainei, iar unii experţi militari au declarat că Putin ar putea viza ţările baltice, unde există importante minorităţi ruse.

Potrivit declarațiilor generalului american Philip Breedlove, comandantul NATO în Europa, deşi Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează să intervină în Ucraina, care nu este membră NATO, ţările aliate din estul Europei trebuie să se pregătească pentru o posibilă ameninţare din partea "omuleţilor verzi", o aluzie la militarii în uniforme fără însemne naţionale.

"Mai întâi are loc cea mai importantă muncă, cea de pregătire a unei naţiuni pentru problema omuleţilor verzi sau organizarea populaţiei (vorbitoare) de rusă. Aceasta se întâmplă acum", a declarat Breedlove într-un interviu publicat online de cotidianul german Die Welt.

"Cum antrenăm, cum organizăm şi echipăm forţele de poliţie şi cele militare din naţiunile (aliate) pentru a putea face faţă unei astfel de situaţii?", a declarat el.

"Dacă vedem astfel de acţiuni într-o ţară NATO şi le putem atribui unei naţiuni agresoare, atunci se aplică Articolul 5. În acest caz va fi un răspuns militar",a mai spus el.

Clauza NATO privind apărarea reciprocă prevede că un atac împotriva unei ţări membre este considerat un atac împotriva alianţei.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat tot mai mult din cauza crizei din Ucraina, acestea ajungând la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece. NATO a luat o serie de măsuri pentru a-şi consolida prezenţa militară în estul Europei de la începutul crizei, iar măsuri pe termen lung urmează să fie decise la summitul NATO din septembrie.