ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca răspuns la criza din Ucraina și în încercarea de a descuraja noi acțiuni ale președintelui rus Vladimir Putin care ar putea afecta statele baltice, NATO va trimite forțe în baze noi din estul Europei, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen într-un interviu publicat miercuri în mai multe publicații europene, informează Euractiv, preluat de Agerpres.

Secretarul general al NATO a declarat că la summitul NATO din 4-5 septembrie din Marea Britanie, unde este invitat și președintele ucrainean Petro Poroșenko, se vor depăși diviziunile din cadrul Alianței Nord-Atlantice și vor fi aprobate noi desfășurări de forțe la frontierele Rusiei — o decizie care cu siguranță va declanșa o reacție puternică din partea Moscovei, referindu-se, de asemenea, la noi măsuri pentru sporirea securității Ucrainei, 'modernizarea' forțelor sale armate și acordarea de sprijin țării pentru a contracara amenințarea din partea Rusiei.

Săptămâna viitoare, cei 28 de membri ai Alianței Nord-Atlantice urmează să adopte la summit un plan (Readiness action plan, RAP) care vizează consolidarea capacității de răspuns a trupelor, în special în cadrul forței de reacție rapidă, care, în prezent, are nevoie de mai multe săptămâni pentru a se mobiliza, planul având drept obiectiv 'crearea unui vârf de lance în cadrul acestei forțe de reacție care să poată răspunde extrem de rapid în acest mediu complet nou din Europa', în condițiile în care 'rușii pot, într-un termen foarte scurt, să transforme un exercițiu militar major într-o ofensivă militară'. 

'Pentru a putea oferi astfel de reacții rapide este nevoie de unele facilități de primire în țările gazdă. Iar acest lucru include pre-instalarea de bunuri, de echipament, pregătirea infrastructurii, baze, sedii centrale. Ceea ce contează este că, în viitor, se va putea observa o prezență mai vizibilă a NATO în est', a subliniat Rasmussen.

Un oficial NATO a declarat că Rasmussen 'nu s-a referit la baze permanente în Europa de Est' și a folosit termenul de 'desfășurări' (de trupe), amintind că măsurile luate de NATO sunt în continuare 'defensive'.