ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Narcisa Iorga, membră în Consiliul Național al Audiovizualului, o acuză pe președinta instituției, Laura Georgescu, de faptul că plănuiește reglementări dure asupra spațiului virtual, care ar fi sinonime cu cenzura internetului, într-un interviu pentru site-ul Ziare.com. Narcisa Iorga și-a reafirmat și opinia că CNA nu a reușit nici ”igienizarea” audiovizualului, astfel că o reglementare a internetului, problemă deosebi de delicată în toate țările Europei de vest, nici nu poate fi pusă în discuție.
La Atena a avut loc, în perioada 14-15 aprilie, conferința internațională "Protecția minorilor în era digitala". A participat, din partea CNA, președintele Laura Georgescu, care a cerut, în ședința publică a Consiliului din 10 aprilie, acordul CNA pentru participare, nu însă și mandat pentru ce urma să susțină acolo.

I-am cerut explicații cu privire la punctul de vedere pe care România, prin intermediul CNA, urmă să-l prezinte la Atena. Inițial, a spus că nu va vorbi nimeni. Atunci de ce vreți să mergeți?, am întrebat, adăugând că în cazul acesta, putem primi o informare oficială, ulterioară conferinței. Apoi a spus că trebuie neapărat să fim reprezentați. Suspectând că are ceva de ascuns, i-am cerut că măcar la revenirea din delegație să informeze Consiliul, așa cum prevăd reglementările interne de activitate.

În ședința din 24 aprilie, președintele Laura Georgescu ne-a prezentat evaziv ce opinie a exprimat acolo: în România, spațiul virtual nu este reglementat, dar trebuie să fie. Ne-a spus că la Atena s-a construit un puzzle cu un singur enunț: trebuie reglementat spațiul virtual și, având în vedere că în mai puțin de o lună comisarii europeni își predau mandatele, ar trebui să facem noi, CNA, primul pas, să preluam inițiativa modificării Directivei europene.

Mai mult, cred că s-a și angajat că până în septembrie, când înțeleg că va avea loc o reuniune internațională la București pe această temă, CNA să facă propuneri "pentru început minimale", după cum s-a exprimat Laura Georgescu, pentru reglementarea Internetului. Există și înregistrarea audio a acestor afirmații.

În Uniunea Europeană se poartă discuții cu privire la reglementarea conținutului din spațiul virtual de către autoritățile de reglementare din audiovizual, deci de către omoloagele CNA. Problema este că CNA nu-și îndeplinește în România nici măcar rolul pe care-l are în controlul audiovizualului.

Cum va putea să controleze spațiul virtual un CNA incapabil să igienizeze audiovizualul, din punctul de vedere al protecției minorului? Eu văd un risc enorm pentru libertatea de expresie din mediul virtual, sub acoperirea scopului nobil de a proteja minorii de abuzurile posibile din mediul virtual.

În țările membre ale UE care își pun problema reglementării Internetului, nu mai există demult problemele pe care România le are în spațiul audiovizual. Acolo nu există promiscuitatea televizată accesibilă minorilor din cauza orelor la care se difuzează la noi emisiuni de așa-zis divertisment sau news-magazin, în care vedem bătăi în direct, înjurături sau dezvăluiri despre viața intimă a pseudo-vedetelor.

Astfel, Narcisa Iorga susține că România nu este pregătită din niciun punct de vedere pentru o reglementare serioasă a spațiului virtual, iar oficialul a adăugat că principala problemă este ”servilismul exagerat față de mediul politic”.
În Europa, deocamdată, sunt dezbateri despre necesitatea acestei reglementări, despre extinderea rolului autorităților de control al audiovizualului și asupra Internetului. Subliniez încă o dată însă opinia mea că România nu este încă pregătită pentru o astfel de măsură și cu atât mai mult nu CNA trebuie să aibă inițiative de modificare a Directivei europene, câtă vreme Consiliul este incapabil să controleze spațiul audiovizual.

Moscova a reglementat deja Internetul pretextând pericolul terorist și reușește să controleze bloguri cu trafic de peste 3.000 de utilizatori pe zi, le licențiază. Culmea coincidenței, în chiar ziua în care Laura Georgescu propunea Consiliului să aibă inițiativa modificării Directivei, Vladimir Putin declară că Internetul este un proiect al CIA dezvoltat că atare. Deocamdată, e amuzant, dar mă tem că modelele negative sunt cel mai rapid asimilate.

Cum spuneam mai devreme, vedem ce tip de modele oferă televiziunile, ce repere morale au minorii. Emisiunile cu bătăi între amante și fără niciun fel de perdea în aspecte ce țin de viața intimă a unora sau altora care primesc și bani pentru aceste dezvăluiri nu trebuie să fie difuzate la orele accesibile minorilor.

În 28 martie anul trecut, CNA a adoptat în unanimitate o decizie de modificare a Codului audiovizualului, prin care genul acesta de emisiuni, dar și jocurile de noroc erau transmise după oră 23. Ei bine, președintele CNA și-a permis în nume propriu să trimită spre publicare la Monitorul Oficial o variantă a Codului audiovizual diferită față de cea votată în unanimitate de Consiliu.

Dacă o veți întreba despre acest incident, va va spune că a primit neînceperea urmăririi penale pentru fals. Bun! Dar falsul rămâne, chiar dacă nu duce la judecarea penală a celui care l-a înfăptuit.

Așadar, iată doar un exemplu despre incapacitatea, din cauza lipsei evidente de voință, a actualului președinte al CNA, sprijinit de majoritatea confortabilă pe care o are asigurată în Consiliu, în actuală să structură, să judece corect spațiul virtual, din moment ce permite unor televiziuni să promoveze prostituția morală doar de dragul patronatului acelor televiziuni, de exemplu.

Nu știu dacă neapărat presiunile televiziunilor, față de care un membru CNA în mod cert trebuie să aibă capacitatea să reziste. Mai degrabă cred că este vorba despre un servilism exagerat față de mediul politic, servilism chiar necerut de către politicieni. Eu am spus adesea că unele televiziuni sunt protejate de către CNA și altele sunt sancționate sever la cele mai mici abateri, din rațiuni de afinitate politică.

Va dau, de exemplu, ultima ședință a CNA, în care președintele Laura Georgescu a votat împotriva amenzii de 80.000 de lei pentru 16 ediții ale emisiunii "Acces direct", cu conținut inacceptabil pentru ora la care se difuzează, astfel Antena 1 scăpând fără nicio sancțiune, deși mai era nevoie de un singur vot.

Aceeași Laura Georgescu a propus 70.000 de lei amendă pentru șase ediții ale emisiunii PRO TV "La Măruța", concurența emisiunii "Acces direct", cu un conținut net mai puțin grav decât cel din cazul emisiunii Antenei 1.

Unde e echilibrul autorității publice? Cum poate avea cineva încredere că CNA condus în acest fel va putea fi echilibrat în privința controlului unor site-uri?