ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nava St Elias, sub pavilion Panama, a fost reținută în portul Lorient din Franța pe motiv de încălcare a condițiilor convenției MLC 2006, privind munca în domeniul maritim, informează Sindicatul Liber al Navigatorilor. Potrivit SLN, cei 22 de navigatori români aflați la bord au reclamat "mai multe luni de neplată și lipsa condițiilor de muncă și viață la bord". 

Sindicatul subliniază că nava a fost inspectată de PSC (Port State Control) și Inspectorul ITF (Federația Internațională a Transportatorilor) din Franța în data de 2 iulie 2018, fiind reținută după control. 

"Armatorii navei acum fac demersuri rapide pentru plata salariilor și repatrierea echipajului impuse de autorități în urma plângerilor navigatorilor de la bord și îndreptarea problemelor găsite la bord. Mai sunt navigatori români debarcați care au de primit sume de bani promise că vor fi plătite imediat ce vor ajunge acasă, promisiuni neonorate însă până la această dată”, se arată în comunicatul SLN.

Navigatorii de la bordul navei St Elias înlocuiseră alți navigatori care au fost debarcați fără plata salariilor la zi. ITF Franța colaborează cu SLN și ITF România pentru rezolvarea tuturor problemelor de neplată a navigatorilor, în măsura în care aceștia pun la dispoziție documentele necesare care să ateste sumele de recuperat. 

SLN atrage atenția personalului navigant român să se adreseze organizațiilor din care fac parte sau să facă plângere la administrația pavilionului navei și la clubul de asigurare al acesteia în caz de neplată a salariilor pentru o perioadă care depășește două luni.