ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria oraşului Năvodari a primit recent o adresă din partea Ministerului Afacerilor Externe prin care se cere, într-o perioadă de maximum trei luni de zile, semnarea autorizaţiei de construire a depozitului de deşeuri toxice, scrie România Liberă. Mai precis, Societatea Ecological Center SA a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o hotărâre definitivă prin care instituţia de la malul mării este înştiinţată de acest lucru.

Primăria și locuitorii nu doresc sub nici o formă construirea acestui depozit.

„Este un moment extrem de greu pentru oraşul Năvodari şi pentru mine personal. Am primit de la Ministerul Afacerilor Externe un document prin care ni se comunică solicitarea petentului Societatea Ecological Center SA, societatea cu care s-au judecat primarul Nicolae Matei şi oraşul Năvodari, în legătură cu groapa de deşeuri industriale pe care această societate ar fi dorit să o facă la Năvodari, într-unul din batalurile de la USAS. Sunt înştiinţat că era un dosar pe rol, dosar cerut de Ecological Center la CEDO, care s-a judecat într-un timp foarte scurt din punctul meu de vedere”, a spus viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.

Edilul a declarat că va depune actele pentru revizuirea hotărârii la Tribunal, apoi va solicita suspendarea provizorie a acesteia. Totodată, întreaga documentaţie va fi trimisă Ministerului Afacerilor Externe. Dacă situaţia nu se va remedia, acesta susţine că preferă să-şi dea demisia de onoare

Turismul va fi distrus

“Orice scăpare a acestor deşeuri vine spre Năvodari şi, de aici, spre mare. Va fi o distrugere a turismului din România. Această groapă este pentru toată lumea, şi toată lumea înseamnă de la Săcele, dacă nu chiar aproape de Tulcea, până în sudul litoralului. Şi locuitorii Constanţei trebuie să ştie că în acest moment au o problemă. Este problema tuturor celor care respirăm, mâncăm, bem apă şi facem baie în Marea Neagră”, subliniază, îngrijorat, viceprimarul.

Proiectul italienilor prevede construirea, la doar 1,5 km de oraş, a unui depozit de 95 de metri înălţime, desfăşurat pe aproximativ 30 hectare. În groapa groazei ar urma să îşi facă loc nenumărate tipuri de deşeuri provenite din mai multe sectoare de activitate. Se vorbeşte despre produse chimice din hidrometalurgia neferoasă, despre deşeuri din industria fotografică sau deşeuri din procesele termice ori din procesele organice, toate având efecte distrugătoare asupra aerului şi a pânzei freatice, implicit asupra sănătăţii oamenilor, mai ales că în zona în care urmează să se facă groapa pentru deşeurile chimice există nişte izvoare puternice care ajung în Marea Neagră.

Conform proiectului, aici ar fi aduse, zilnic, 6.000 tone de deșeuri care să fie depozitate pe o suprafață de 29,5 hectare.