ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite ar trebui să se uite la lungul șir de imperii care s-au ridicat și au căzut de-a lungul istoriei. Iata ca acum, pentru prima dată în pestee un secol, SUA nu mai sunt considerate liderul mondial în soluționarea unei crize. Washingtonul a avut unul dintre cele mai proaste răspunsuri în gestionarea pandemiei de COVID-19. Și, spun unele voci, acesta ar putea fi începutul declinului puterii Unchiului Sam.

Pandemia de Covid-19 a zguduitt din temelii toate ipotezele de bază despre excepționalismul american. Pentru prima dată în ultimii mai bine de 100 de ani, în timpul unei crize globale, nimeni nu se așteaptă ca Washingtonul să preia conducerea și să salveze lumea.Imaginile îngrozitoare din spitalele americane, milioanele de oameni care au rămas fără locuri de muncă și răspunsul deloc convingător al Casei Albe la această criză, nu au făcut decât să îi facă pe cei de pe latura europeană a Atlanticului să privească cu neîncredere la cea mai bogată și mai puternică națiune din lume, scrie The New York Times.

„Când oamenii văd aceste imagini din New York se întreabă cum este posibil așa ceva? Cum s-a ajuns aici”, a declarat Henrik Enderlein, președintele Școlii Hertie din Berlin, o universitate axată pe politici publice. „Cu toții suntem uimiți. Uită-te la câți oameni au rămas fără locuri de muncă. Douăzeci și două de milioane”, a adăugat el.

Pandemia care face ravagii pe tot globul, a dus la mai mult decât pierderea a sute de mii de vieți de la New Delhi până la New York. A reușit să zguduie presupunerile fundamentale despre excepționalismul american, rolul special pe care l-a avut America zeci de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, și ceea ce a transformat națiunea nord americană într-un lider global și un exemplu pentru lume.

Cifrele referitoare la infecții, in prezent, ridică altfel de probleme: peste 840.000 de americani au fost diagnosticați cu Covid-19 și cel puțin 46.784 din aceștia au murit.

Dar în timp ce cifrele continuă să crească, președintele Trump și guvernanții statului nu doar că se contrazic privind ceea ce trebuie să facă, dar și cine are autoritatea să o facă.

Donald Trump a promovat organizarea unor proteste față de măsurile de siguranță cerute de consilieri științifici, a prezentat fapte neconfirmate științific despre virus și săptămâna aceasta a folosit virusul pentru a întrerupe emiterea de cărți verzi persoanelor care doresc să emigreze în Statele Unite.

„America nu a reacționat rău, a făcut-o excepțional de rău”, a spus Dominique Moïsi, politolog și consilier principal la Institut Montaigne cu sediul la Paris.

Pandemia din Statele Unite a expus două mari slăbiciuni care, în ochii multor europeni, s-au agravat una pe cealaltă: conducerea neregulată a lui Trump, care a devalorizat expertiza și a refuzat adesea să urmeze sfaturile consilierilor săi științifici, și absența unui sistem robust în domeniul sănătății publice și a unei plase de siguranță socială.

„În toți acești ani, America s-a pregătit războiul greșit”, a explicat Moïsi pentru NYT. „S-a pregătit pentru un nou 11 septembrie, dar în schimb a venit un virus. Iar acum se ridică întrebarea: a devenit America o putere greșită cu priorități greșite?", s-a întrebat politologul francez.

Iar în aceste condiții s-a ajuns ca aceasta să fie prima criză globală din mai bine de un secol în care nimeni nu se așteaptă ca Statele Unite să preia controlul.

Iar în acest context s-au evidențiat două modele pe care Europa încearcă să le evite.

”China a luat măsuri foarte autoritare, în timp ce în S.U.A., problema virusului a fost acoperită prea mult timp. Acestea sunt două extreme și niciuna dintre ele nu poate fi un model pentru Europa", a spus Heiko Maas, ministrul de Externe German într-un interviu pentru Der Spiegel.

America a reprezentat odată o poveste despre speranță și nu doar pentru americani și pe pentru oameni precum Maas, care a crescut în Germania de Vest, la limita cortinei de fier. Dar după 30 de ani de la încheierea Războiului Rece, visul american se dovedește a avea multe cusururi.

Țara care a ajutat la înfrângerea fascismului în Europa, în urmă cu 75 de ani, și care a apărat democrația pe continent în deceniile următoare, s-a dovedit a fi incapabilă să-și apere proprii cetățeni.

Iar în acest tablou există o ironie specială: Germania și Coreea de Sud, ambele produse ale conducerii americane iluminate după război, au devenit exemple de bune practici în criza coronavirusului.

Însă, acum, criticii spun că America nu doar că reușește să conducă lumea în soluționarea acestei crize, dar a reușit contraperformanța de a-și lăsa baltă proprii oameni.

”Nu doar că nu există o conducere globală, nu există nici o conducere națională și nici federală în Statele Unite”, a spus Ricardo Hausmann, directorul Laboratorului pentru Dezvoltare Internațională a Universității Harvard. „Într-un fel, acesta este eșecul conducerii Statelor Unite în S.U.A.”, a conchis cercetătorul.

Desigur, unele țări din Europa au fost, de asemenea, copleșite de virus, numărul morților din cauza Covid-19 fiind mult mai mare ca procent din populație în Italia, Spania și Franța decât în Statele Unite. Dar aceste țări au fost lovite mai devreme și au avut mai puțin timp să se pregătească și să reacționeze.

„Sistemele social-democratice ale Europei nu sunt doar mai umane, ci ne pregătesc mult mai bine pentru a face față unei crize ca aceasta, față de sistemul capitalist mai brutal din Statele Unite”, a spus Moïsi.

Analiștii spun că această criză ar putea acționa ca un accelerator al istoriei și ar putea duce la un declin al influenței atât a Statelor Unite, cât și a Europei. De aceea, spun istoricii, că Statele Unite ar trebui să se uite la lungul șir de imperii care s-au ridicat și au căzut de-a lungul istoriei.