ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul preşedinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost plasat în arest preventiv marţi dimineaţa, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, a declarat o sursă judiciară.

Măsură este fără precedent în Franța în cazul șefilor de stat. De altfel, şi în România ar fi fără precedent.

Anchetatori de la Brigada Anticorupţie din cadrul Poliţiei Judiciare îl vor putea audia pe Sarkozy timp de până la 24 de ore, un mandat care poate fi prelungit cu alte 24 de ore, citează Cotidianul agenţiile de ştiri.

Sarkozy a sosit marţi dimineaţa la sediul Brigăzii, pentru a fi audiat într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei, conform Mediafax.

O maşină cu geamuri închise la culoare, la bordul căreia se afla fostul şef de stat, a sosit la sediul Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare din Nanterre, la periferia Parisului, potrivit AFP.

Agerpres informează că şi avocatul lui Nicolas Sarkozy a fost reținut luni în acest presupus caz de trafic de influență și încălcare a secretului de instrucție. Thierry Herzog a fost reținut pentru a fi interogat de biroul anticorupție al poliției judiciare. Doi înalți magistrați francezi au fost de asemenea reținuți luni.

Anchetatorii caută să stabilească dacă fostul preşedinte din perioada 2007-2012 a încercat, cu ajutorul lui Herzog, să obţină informaţii de la un magistrat de rang înalt despre o anchetă care-l viza, în schimbul promisiunii unui "post de prestigiu".

În cadrul unei anchete judiciare deschise la 26 februarie de către Parchetul Naţional francez, anchetatorii vor să afle, de asemenea, dacă Sarkozy a fost informat în mod ilegal că a fost plasat sub ascultare.

Această măsură spectaculoasă, având în vedere că vizează un fost şef de stat, a fost decisă în septembrie, în altă anchetă, cu privire la acuzaţii de finanţare din Libia, de către fostul dictator Muammar Gadhafi, a campaniei sale în alegerile prezidenţiale din 2007, în urmă cărora a obţinut mandatul de preşedinte, mai transmite Mediafax.

Vom reveni cu informaţii.