ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noam Chomsky, scriitor și filosof prolific, autoproclamat ”anarhist”, o vedetă a lumii intelectuale, rămâne un anti-american convins. Într-un interviu acordat Euronews, pe teme ca terorism, mediu înconjurător și pericolul nuclear, Chomsky a lansat un nou atac la adresa SUA și a presei americane. Cea mai teribilă campanie teroristă din lume și cea mai lungă este aceea orchestrată de Washington, a afirmat filosoful american, acuzând Europa că nu are curajul nici măcar să clipească în fața Americii.

[P]  Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa  - comanda online

”Cea mai teribilă campanie teroristă din lume este aceea orchestrată de Washington. Este o campanie de asasinare la scară mondială. Nu există o campanie teroristă similară”, a spus cunoscutul intelectual american, subliniind că America este pentru el principalul stat terorist, iar Europa i se supune, fiind prea laşă pentru a adopta o poziţie independentă.

"Două state și puteri nucleare se comportă agresiv în Orientul Mijlociu desfăşurând violenţe, acte teroriste, acte ilegale în mod constant.", a spus Chomsky, nominalizând SUA şi Israelul.

"Există un motiv pentru care, în sondajele de opinie internaţionale, desfăşurate de agenţii americane de sondare a opiniei publice, Statele Unite sunt văzute de departe ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa păcii mondiale. Alte ţări nici măcar nu se apropie. Este interesant că presa americană a refuzat să publice acest lucru", a adăugat el.

De asemenea, el acuză Europa că este sluga Statelor Unite. "Sunt prea laşi pentru a adopta o poziţie independentă", a menționat Chomsky, amintind în acest sens participarea Europei la programul de extrădări extraordinare iniţiat de Statele Unite.

Chomsky  nu este de acord cu demonizarea, de către Occident, a președintelui rus Vladimir Putin. "Ideea că Ucraina ar putea adera la o alianţă militară occidentală ar fi inacceptabilă pentru orice lider rus. Aceasta datează din anii 1990, când s-a destrămat Uniunea Sovietică. S-a pus problema ce se va întâmpla cu NATO. Atunci (Mihail) Gorbaciov a fost de acord să permită reunificarea Germaniei şi aderarea la NATO. A fost o concesie remarcabilă dar cu un quid pro quo: ca NATO să nu se extindă niciun centimetru în est. Aceasta a fost fraza folosită", a spus scriitorul american.