ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul norvegian a finalizat o iniţiativă legislativă privind interzicerea completă a cerşetoriei. Legea, care a mai fost aplicată cu ceva ani în urmă, dar a fost abrogată in 2005, urmează să prevadă amenzi, inclusiv pedepse cu închisoarea pentru care cerşesc, scrie Business-Standard. Criticii actului normativ reclamă faptul că legea este discriminatorie, cu efecte directe asupra romilor.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

După ce a acceptat să aloce mai multe fonduri pentru măsuri sociale, inclusiv un ajutor suplimentar de circa 20 de milioane de euro pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă ale romilor din România, de unde provin o parte din cerşetorii de pe străzile din Norvegia, Executivul norvegian a primit şi sprijinul Partidului Centrist, de opoziţie, pentru adoptarea actului normativ.

Partidul Conservator şi Partidul Progresului (formaţiune ultranaţionalistă), care alcătuiesc coaliţia guvernamentală de la Oslo, au asigurat sprijinul parlamentar pentru votarea proiectului de lege, care ar putea intra în vigoare în câteva luni.

Susţinătorii iniţiativei argumentează că cerşetoria a devenit mai agresivă în ultimii ani şi a dus la creşterea delincvenţei, cum ar fi traficul cu fiinţe umane.

Un astfel de act normativ a mai fost aplicat în Norvegia, dar a fost abrogat în 2005.
În urma presiunilor dreptei, Guvernul anterior social-democrat a acordat în anul 2013 administraţiilor locale dreptul de a stabili propriile condiţii în care este permisă cerşetoria.