ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Belgiei de a permite eutanasierea copiilor încalcă grav articolul 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în care este stipulat foarte clar că “Dreptul la viaţă al oricărei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzată cuiva în mod intenţionat, se arată într-un comunicat al Noii Republici.

Partidul lui Mihail Neamţu consideră că practica eutanasiei trebuie interzisă şi nicidecum tolerată şi că "Este o crimă să induci copiilor aflați în fază terminală faptul că viața lor nu mai are nicio importanță și că nu mai merită trăită", se arată în comunicatul Noii Republici.

De asemenea, NR afirmă că "fiecare persoană este înzestrată cu demnitate intrinsecă şi inalienabilă din momentul concepţiei până în momentul morţii naturale" şi că va lupta pentru a proteja dreptul la viaţă al tuturor oamenilor, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.

Comunicatul integral al Noii Republici

Ieri, 13 Februarie, Cameria inferioară a Parlamentului Belgian a adoptat un proiect legislativ privind legalizarea eutanasiei minorilor cu un rezultat de 86 de voturi pentru, 44 împotrivă și 12 abțineri. Ţinând cont de faptul că legea a primit un aviz pozitiv din partea Senatului, aceasta va fi trimisă ulterior Majestăţii Sale Phillippe, Regele Belgienilor, spre a fi semnată.

Belgia a devenit un pionier global în ceea ce privește legalizarea eutanasiei în cazul adulților în 2002. Prin abolirea limitei de vârstă, legea a devenit mult mai radicală. Belgia este singura țară din lume ce e pe cale să ratifice legalizarea eutanasiei copiilor, indiferent de limita de vârstă. Așa numita plasă de siguranță invocată de lege prevede consensul părinților, consultare psihologică și pshihiatrică, totuși este greu de crezut că un copil de 5, 10 sau chiar de 15 ani are capacitatea de a „alege” să moară.

Legalizarea eutanasiei adulților în Belgia a provocat nenumărate abuzuri din 2002 până în prezent. Persoane care, potrivit prevederilor legale nu se încadrau în tiparul reglementat al eutanasiei, au fost totuși eutanasiate la cerere (sau nu) fie au ascuns sub preș cazuri grave de malpraxis în care au avut de suferit persoane din grupuri vulnerabile printre care și persoane cu dizabilități, iar multe dintre aceste abuzuri nu au fost documentate.

Prezenta lege încalcă grav articolul 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului în care este stipulat foarte clar că “Dreptul la viaţă al oricărei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzată cuiva în mod intenţionat.”[1]

Noua Republică recunoaște că fiecare persoană este înzestrată cu demnitate intrinsecă și inalienabilă din momentul concepției până în momentul morții naturale. Partidul nostru consideră că practica eutanasiei trebuie interzisă și nicidecum tolerată. Este o crimă să induci copiilor aflați în fază terminală faptul că viața lor nu mai are nicio importanță și că nu mai merită trăită. Niciun copil nu ar trebui să poarte greutatea răspunderii de a lua această decizie.  

Partidul Noua Republică a lucrat alături de societatea civilă din Uniunea Europeană, atât în Bruxelles cât și la Strasbourg în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE)[2], pentru a trage un semnal de alarmă și a mobiliza suport în privinţa acestei probleme extrem de grave. Este important de menționat faptul că un număr de 160 de medici pediatri din Belgia au semnat o scrisoare deschisă în care au specificat foarte clar că medicina modernă poate gestiona durerea copiilor în faza terminală și că este imposibil de a determina dacă un copil poate discerne în a alege eutanasia ca o soluție corespunzătoare.

Potrivit Rețelei Internaționale de îngrijire Paliativă a Copiilor (International Children’s Palliative Care Network)[3] “eutanasia este exclusă în mod categoric ca fiind o parte componentă sau un substitut al îngrijirii paleative.

Noua Republică se angajează să protejeze dreptul la viață al tuturor oamenilor și va lupta atât la nivel european cât și la nivel național împotriva acestor politici criminale îndreptate împotriva demnității umane.