ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalişti de investigaţie, medici, profesori universitari - aflaţi printre personalităţile active în timpul celor trei luni de contestare încheiate cu înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici - se regăsesc în noul Guvern sau în noile structuri înfiinţate în Ucraina.

- Dmitri Bulatov, 35 de ani, ministru al Tineretului şi Sporturilor - Militant activ al Automaidan, mişcare a manifestanţilor în maşini, care a organizat mai multe acţiuni spectaculoase în faţa reşedinţei lui Viktor Ianukovici din apropiere de Kiev, fost răpit şi torturat timp de o săptămână de persoane necunoscute.

- Evgheni Nişciuk, 41 de ani, ministru al Culturii - Animator al mulţimii pe scena amplasată în centrul Pieţei Independenţei din Kiev, ocupată zi şi noapte de peste trei luni de către manifestanţi şi devenită simbolul contestării.

- Oleg Musii, 48 de ani, ministrul Sănătăţii - Acest anestezist se ocupa de serviciile medicale ale opoziţiei în timpul contestării. El a jucat un rol cheie în înfiinţarea unor spitale clandestine, dotate cu structuri de chirurgie şi reanimare pentru a îngriji, la Kiev, manifestanţii răniţi.

- Serghei Kvit, 48 de ani, ministrul Educaţiei - Rector al Academiei Kiev-Moghila, cea mai veche universitate din Ucraina. El a condamnat public în 2011 arestarea fostului premier Iulia Timoşenko şi a apărat pe toată durata contestării dreptul studenţilor.

- Pavlo Şeremeta, 43 de ani, ministrul Economiei - Economist format în Statele Unite, el este directorul departamentului de economie al Academiei Kiev-Moghila, foarte implicat în contestare.

- Andrii Deşciţa, 48 de ani, ministru de Externe - Emisar ucrainean pentru conflictele îngheţate în fostele republici sovietice (Karabah, Transnistria, Abhazia), el a fost unul dintre primii diplomaţi ucraineni care au susţinut deschis mişcarea de contestare.

Tetiana Cernovil , 34 de ani - Viitoarea sa nominalizare la conducerea unui Biroul anticorupţie a fost anunţată miercuri seara, în Maidan. "Jeanne d'Arc" a Maidan, a devenit celebră după anchetele privind reşedinţele de lux ale preşedintelui Viktor Ianukovici şi a unor oficiali de rang înalt ai regimului. Ea a fost cea care a lansat asaltul, la 1 decembrie, asupra primăriei Kievului, ocupată de atunci de contestatari. A fost agresată sălbatic la sfârşitul lui decembrie, un caz care a provocat proteste în Occident.

Andrii Parubii, 43 de ani: anunţată miercuri seara în Maidan, nominalizarea sa la conducerea Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare trebuie adoptată rapid de preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov. Deputat al partidului Iuliei Timoşenko, el a fost desemnat comandant al Maidan de către mişcările opoziţiei şi societăţii civile.

Egor Sobolev, în vârstă de 37 de ani - Responsabilii opoziţiei au anunţat că va prelua conducerea unui comitet desemnat să epureze scena politică a ţării, care trebuie creat rapid. Jurnalist şi militant, el a fost unul dintre organizatorii Maidan, după reorientarea prorusă a puterii, care a renunţat la semnarea unui acord de asociere cu UE.